Business Internaţional

Criza vazuta prin ochii presei

Criza vazuta prin ochii presei
27.10.2008, 17:15 16

Saptamanalul american Newsweek prezinta in paginile ultimului numar o ampla analiza a modului in care gandirea fostului presedinte al bancii centrale americane Alan Greenspan a influentat evolutia recenta a lumii financiare. Greenspan a fost cel mai important sustinator al folosirii internetului in sprijinul industriei financiare, astfel incat informatia sa devina mult mai usor de obtinut pentru toti actorii implicati pe piata, sustine revista americana. Acest mod de actiune a avut intr-adevar o serie de beneficii, in special in sensul facilitarii tranzactiilor bursiere. Totusi, balonul speculativ care s-a creat odata cu dezvoltarea acestui segment s-a spart brusc la inceputul acestui deceniu, provocand pierderi insemnate. Si asta in conditiile in care exista voci care spun, de fapt, ca actuala criza a pietei financiare nu este decat o continuare a crizei dot.com. 

 
Celebra revista Time face o incursiune in istoria actualei crize financiare, incercand sa identifice caile pe care turbulentele, care si-au avut originea pe piata ipotecara americana, s-au propagat in intreaga lume. Dincolo de piata americana, cel mai afectat oras in urma propagarii turbulentelor ramane Londra. Considerata centrul financiar al Europei, capitala britanica a primit o grea lovitura in special pe segmentul imobiliar, unde se inregistrase o dezvoltare puternica in ultimii ani. Dar in conditiile in care investitorilor imobiliari le este din ce in ce mai greu sa obtina finantare pe o piata aproape inghetata, vremuri din ce in ce mai dificile par sa pandeasca din umbra capitala Regatului.
 
 
The Economist, una dintre cele mai prestigioase reviste de business din Marea Britanie, urmareste intr-una dintre editiile de luna aceasta modul in care turbulentele financiare redeseneaza granita dintre stat si piata. Si asta in conditiile in care guvernul american a pus la cale cea mai importanta interventie pe piata financiara de la Marea Criza din anii '30 incoace. In acelasi timp, statele europene au intreprins o serie de actiuni de salvare a institutiilor financiare aflate in dificultate, alocand in acest sens fonduri de sute de miliarde de euro. In consecinta, granita dintre stat si piata si implicit rolul statului in economie par din ce in ce mai sterse.
 
 
Saptamanalul BusinessWeek face o ampla analiza a modului in care americanii obisnuiti resimt efectele crizei financiare. Iar cel mai vizibil efect al turbulentelor de pe piata de creditare se transpune intr-o schimbare radicala a culturii consumatorilor americani in sensul ca oamenii au gasit o solutie destul de simpla pentru a face fata presiunilor crizei eceonomice: devin din ce in ce mai economi. Iar acest lucru, spun jurnalistii de la BusinessWeek, nu doar in conditiile in care oamenii au fost deja afectati de criza, ci mai ales pentru ca acestia se asteapta la o inrautatire a conditiilor economice si chiar la recesiune. Reducerea cheltuielilor este vazuta din aceasta perspectiva nu doar ca un efect al crizei, ci mai ales ca o actiune preventiva.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO