Business Internaţional

Criza subprime reduce cu 72% profitul Credit Suisse

13.02.2008, 16:36 17

Credit Suisse, a doua mare banca elvetiana dupa UBS, a raportat un profit in scadere cu 72% pe trimestrul al patrulea, pe fondul unor operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) in valoare de 1,3 miliarde de franci elvetieni (1,2 mld. dolari), scrie Bloomberg.
Profitul net a scazut pana la 1,33 miliarde de franci (0,8 mld. euro), de la 4,67 miliarde de franci (2,9 mld. euro) cu un an in urma, a anuntat banca, sub media estimarilor a 11 analisti Bloomberg ce indica un nivel al profitului de 1,43 miliarde de franci.
Prin comparatie cu Credit Suisse, UBS, cea mai mare banca elvetiana, a realizat reduceri de valoare contabila de 14 miliarde de dolari (9,6 mld. euro) in acelasi trimestru, in timp ce Deutsche Bank a inregistrat o operatiune de writedown in valoare de 44 de milioane de euro. CEO-ul Credit Suisse, Brady Dougan, a redus detinerile bancii avand legatura cu sectorul creditelor ipotecare subprime inainte ca prabusirea acestui sector sa genereze operatiuni de writedown si pierderi de peste 145 de miliarde de dolari (99,6 mld. euro) in randul celor mai mari banci ale lumii.
Veniturile bancii elvetiene au scazut cu 13%, pana la 9,4 miliarde de franci (5,8 mld. euro), divizia de investment banking inregistrand un declin de 36%, pana la 3,9 miliarde de franci, in urma unor reduceri de valoare contabila avand legatura cu credite cu grad ridicat de indatorare, titluri bazate pe credite ipotecare si obligatiuni cu grad ridicat de risc. Banca a anuntat ca se asteapta ca agitatia de pe pietele de credit sa se mentina pe termen scurt.
Actiunile Credit Suisse au scazut cu 36% pe bursa din Z?rich in ultimele 12 luni, reducand valoarea de piata a bancii pana la 62,5 miliarde de franci (39,1 mld. euro). Pe trimestrul trei, Credit Suisse a realizat operatiuni de writedown in valoare de 2,2 mld. franci.
In acest an, Credit Suisse s-ar putea confrunta cu o incetinire a ritmului de crestere a veniturilor si cu posibile operatiuni de writedown, conform analistilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO