Business Internaţional

Criza din zona euro ar putea lovi revenirea economică din Est

Autor: Bogdan Cojocaru

16.05.2011, 23:45 250

Revenirea economiilor din Europa de Est ar putea fi subminată deorice restructurare a datoriilor Greciei, care va limita creditareaasigurată de băncile vestice şi va afecta apetitul investitorilorpentru risc, unul dintre elementele de la baza creşterii burselorsau aprecierii valutelor din regiune, scrie Bloomberg.

Băncile vestice controlează 76% din piaţa bancarăest-europeană.

Principalul risc pe care-l presupune intensificarea crizeidatoriilor din zona euro este acela că instituţiile de credit dinVest vor limita creditarea într-un moment în care regiunea îşirevine după o criză financiară care a tras în recesiune economia înurmă cu trei ani.

În cazul în care Grecia sau Irlanda intră "dezordonat" înincapacitate de plată, bursele din regiune vor scădea, monedele sevor deprecia, iar randamentele obligaţiunilor vor creşte, potrivitanalistului Christian Keller de la banca britanică Barclays.

Totodată, FMI consideră că Europei de Est îi va fi greu să eviteşocurile produse de criza din Vest, canalele de transmitere fiindlegăturile comerciale şi sistemul bancar.

"Într-un scenariu advers în care băcile vestice primesc olovitură puternică, acestea vor recurge la reduceri substanţialeale expunerilor din Europa emergentă", explică FMI.

Obiceiul de a face împrumuturi în euro sau franci elveţieni aimpins unele state din Est într-o situaţie critică în 2008, încondiţiile în care creditarea a fost limitată substanţial, iarmonedele locale s-au depreciat, ceea ce a dus la majorareasemnificativă a costurilor rambursării. Creditele în valută au opondere de două treimi din total în România, Bulgaria şiUngaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO