Business Internaţional

Criza din Asia din '90 s-ar putea repeta in Europa de Est

01.02.2009, 17:01 56

Europa Centrala si de Est, una din principalele tinte ale investitorilor straini in ultimii ani, se afla acum in mijlocul turbulentelor financiare si s-ar putea trezi intr-o situatie la fel de dificila precum cea a statelor asiatice in timpul crizei de la sfarsitul anilor '90, scrie MarketWatch.

Dintre pietele emergente, estul continentului european este in mod deosebit vulnerabil in fata actualelor turbulente, existand premisele unei contractii severe a indicatorilor macroeconomici si unei continuari a deprecierii monedelor regionale. In acelasi timp, exista riscul ca o parte a statelor centrale si est-europene sa intre in incapacitate de plata, spun analistii care fac o paralela intre actuala situatie a regiunii si criza asiatica de la sfarsitul deceniului trecut.
"Putem compara Europa Centrala si de Est cu Asia din 1997, daca luam in calcul dezechilibrele balantei externe si oprirea brusca a finantarii", a declarat Lars Christensen, analist in cadrul Danske Bank. "O asemenea situatie va genera fie o depreciere abrupta a monedelor din regiune, fie o ajustare semnificativa a indicatorilor macroeconomici", a adaugat analistul bancii daneze.
Dezechilibrele existente in asa-numita Europa emergenta sunt mult mai pronuntate decat cele inregistrate de statele asiatice in timpul crizei din 1997, ceea ce face ca riscurile unor ajustari pronuntate ale datelor macroeconomice sa fie semnificativ mai mari.
O parte dintre cel mai grav afectate state din regiune - precum Ungaria, Letonia, Belarus sau Ucraina - s-au vazut nevoite sa apeleze la ajutor din partea Fondului Monetar International (FMI). In acelasi timp, Romania ar putea bate foarte curand la usa institutiei. De fapt, in ultima perioada ajutorul FMI s-a constituit intr-o afacerea aproape exclusiv est-europeana, singurele state care au primit finantare de urgenta din partea institutiei, dar care nu se afla in regiune fiind Islanda si Pakistan. Insa, in conditiile in care imprumuturile acordate de FMI reprezinta solutii pe termen scurt, nevoile de finantare pe termen lung ale acestor state sunt pe departe de a se fi rezolvat. "Nu exista nicio garantie ca ajutorul de la FMI va genera o intoarcere la stabilitate sau va reduce riscurile existente pe termen mediu", se arata intr-un raport al analistilor RBC Capital.
Pe fondul amplificarii tensiunilor din estul continentului, atat guvernul austriac, cat si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) - cel mai mare investitor din regiune - au facut apel la elaborarea unui plan de actiune la nivel european care sa aiba capacitatea de a detensiona situatia.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO