Business Internaţional

Criza de pe piata imobiliara pustieste cartiere intregi din America

Criza de pe piata imobiliara pustieste cartiere intregi din America

In SUA, numai in aprilie au existat 243.353 de prescrieri ipotecare

02.06.2008, 19:23 229

Preturile locuintelor au inceput sa scada, fiind astfel foarte dificil de stabilit o valoare a caselor, lucru care a pus multe familii intr-o situatie financiara dificila. Criza imobiliara din SUA sta la baza crizei economice la nivel global, in conditiile in care bancile au acumulat imprumuturi nerentabile pe care apoi le-au vandut in intreaga lume, scrie BBC News.
Criza de pe piata imobiliara are consecinte grave pentru economia americana, despre care numerosi analisti estimeaza ca va intra in recesiune in cursul acestui an in ciuda reducerilor semnificative ale ratei dobanzii de referinta efectuate de banca centrala a SUA (Fed).
Toate aceste vesti proaste vizeaza nu numai SUA, ci intreaga economie mondiala, care va avea o incetinire brusca a ritmului de crestere.
Principala problema sunt milioanele de familii americane care isi pierd casele dupa ce au contractat credite ipotecare ale caror rate de dobanda au crescut foarte mult.
Valul de prescrieri ipotecare duce la agravarea situatiei de pe piata imobiliara si distruge cartiere intregi, in conditiile in care numarul de case nevandute de pe piata insumeaza stocul unui an intreg. In vreme ce politicienii dezbat modalitatile in care le-ar putea veni in ajutor celor care sunt in pragul de a-si pierde locuintele, pana acum s-au luat foarte putine masuri concrete in acest sens.
In intreaga America, numai in luna aprilie a acestui an au existat 243.353 de prescrieri ipotecare, conform datelor emise de RealTrac.
Cele mai recente victime ale efectelor cresterii numarului de prescrieri ipotecare asupra industriei sunt oamenii care au ajuns sa locuiasca in strada.
Devon Honeyghan traieste impreuna cu familia sa in Bronx, un cartier newyorkez grav afectat de criza de pe piata imobiliara. El vrea sa vanda totul si sa se mute in Georgia, unde a cumparat o locuinta noua. Totusi, avand in vedere numarul de case scoase la vanzare pe strada sa, el se teme ca nu-si va recupera banii.
"Inca nu vand, incerc sa vad cat mai pot pastra casa, dar va veni un moment in care voi fi nevoit sa iau o decizie, iar asta ar putea foarte bine sa insemne sa plec pur si simplu fara nimic", spune el.
Statisticile emise de Centre for Responsible Lending arata ca valoarea a aproape 400.000 de case din Bronx a scazut cu 4,9 miliarde de dolari (3,13 miliarde de euro) pe fondul ipotecilor prescrise.
Si nu numai in cartierele cu un numar mare de prescrieri se inregistreaza o scadere a valorii proprietatilor.
Inarmat cu uneltele sale, o ruleta si un clipboard, Chris Otteau analizeaza o casa din Manhattan, in New Jersey. In meseria sa, cea de evaluator imobiliar, a trebuit sa se obisnuiasca sa dea si vesti proaste.
"Inca inselam asteptarile oamenilor, pentru ca ei au impresia ca locuinta lor este speciala si nu poate fi afectata de situatia din piata", spune el.
Inainte de 2005 situatia era cu totul alta, oamenii erau obisnuiti cu cresterea continua a preturilor.
In viziunea lui Otteau, schimbarea care a survenit a fost aceea ca s-a creat un dezechilibru intre valoarea ipotecilor si salarii.
"Salariile aveau un ritm de crestere mai lent decat cel al preturilor caselor, lucru care a dus la situatia in care un contribuabil cu venit mediu nu isi mai poate permite o locuinta", spune Otteau.
Acum, situatia se inverseaza si cererea scade. In New Jersey, orasul in care lucreaza, Otteau a vazut o scadere a preturilor de 15% fata de maximul atins. Numarul din ce in ce mai mare de locuinte nevandute din intreaga tara indica o continuare a scaderii preturilor in perioada urmatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO