Business Internaţional

Criza datoriilor îi rezervă şefului BCE o retragere zbuciumată

Autor: Gabriel Razi

16.01.2011, 23:53 19

Pentru Jean-Claude Trichet acesta este ultimul an în frunteaBăncii Centrale Europene, însă problemele zonei euro dau semne cănu îi vor rezerva o retragere liniştită, scrie Bloomberg.

Criza datoriilor continuă să pună din ce în ce mai mare presiunepe Portugalia, randamentele obligaţiunilor emise de economiileperiferice ale Europei rămân la înălţimi ameţitoare, iarJean-Claude Trichet trebuie să ia decizii ce vor afecta înteagaeconomie a continentului, dar în special viitorul zonei euro. BCEva fi nevoită să decidă momentul în care va înceta să achiziţionezetitlurile de stat ale economiilor cu probleme şi să majoreze rateledobânzilor pentru a tempera riscurile inflaţioniste.

"Anul acesta poate fi oribil pentru Banca Centrală Europeană.Tensiunile din pieţe nu dau semne că încetează, iar pentruJean-Claude Trichet va fi o mare provocare să aleagă cele mai bunesoluţii pentru politica monetară", crede Ken Watteret,economist-şef la BNP Paribas.

Criza datoriilor a accentuat tot mai mult discrepanţele întreeconomiile periferice ale Europei şi ţările din nordulcontinentului, precum Germania, care a reuşit să înregistreze anultrecut o creştere economică record de 3,6%. Investitorii sunt totmai atenţi la situaţia Portugaliei, iar cele mai puternice economiiale Europei, în frunte cu Germania şi Franţa, par tot mai puţindispuse să pună umărul la salvarea economiilor cu probleme.Situaţia pune BCE în situaţia ingrată de a găsi soluţii viabileprintr-o politică monetară care să mulţumească pe toată lumea.

Deşi reprezentanţii BCE au afirmat în repetate rânduri că valulde achiziţii de obligaţiuni ale economiilor cu probleme şiinjecţiile de lichiditate sunt măsuri cu caracter temporare,organismul responsabil de politica monetară a UE a fost nevoit săcontinue cu această politică în urma intensificării crizeidatoriilor.

Prin astfel de politici "temporare", BCE riscă să generezeinflaţie pe termen lung, însă stoparea lor s-ar resimţi cu un efectdevastator în pieţe, iar costurile la care se împrumută cele maifragile economii ale Europei ar exploda. În decembrie inflaţiaanuală la nivelul UE s-a ridicat la 2,2%, cu 0,2% peste limitamaximă trasată de BCE.

"Perspectivele inflaţioniste s-au înrăutăţit considerabil. Dacăinflaţia depăşeşte 2% pentru câteva luni nu este o problemă, însăpreviziunile ar putea să rămână ancorate de acest nivel", credeKlaus Baader, economist-şef la Société Générale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO