Business Internaţional

Cresterea petrolului urca preturile din Germania

20.07.2006, 19:32 15

In Germania, cea mai mare putere economica a Europei, costurile de productie au inregistrat o crestere mai mare decat cea asteptata luna trecuta din cauza pretului ridicat al petrolului si al materiilor prime, relateaza Bloomberg.
Conform datelor oferite de Biroul Federal de Statistica din Wiesbaden, in iunie bunurile de consum, de la mase plastice la produsele tipografice, au fost cu 6,1% mai scumpe decat in 2005 in ciuda previziunilor economistilor care se asteptau la o crestere de numai 5,9%. In mai, preturile au crescut cu 0,3%.
Cresterea de 21 de procente pe care a inregistrat-o petrolul in acest an a ridicat costurile companiilor si a starnit panica in randul economistilor Bancii Centrale Europene, care cred ca aceste companii vor profita de pe urma aprecierii costurilor de productie, marind pretul produselor, in timp ce liderii sindicali ar putea cere majorari salariale. Banca centrala a anuntat deja ca va majora rata de politica monetara cel tarziu luna viitoare pentru a reduce presiunile inflationiste.
Costurile ridicate ale petrolului si expansiunea globala a economiei contribuie la cresterea inflatiei si in alte tari. Preturile la nivel de producator din SUA si rata inflatiei pe luna iunie din Marea Britanie au crescut cu mult peste asteptarile economistilor. Compania ThyssenKrupp a declarat ieri ca se asteapta sa castige cu 25% mai mult anul acesta decat se credea initial, acest lucru datorandu-se aprecierii pretului otelului. Biroul de Statistica a anuntat ca preturile la energie au crescut cu 17,8% fata de anul trecut. In declaratia biroului se mai precizeaza ca pretul energiei electrice a crescut cu 15%, in timp ce gazul natural este mai scump cu 28,2%.
"Cresterile preturilor in primele etape ale procesului industrial vor duce la cresterea preturilor de vanzare", avertiza Banca Centrala a Europei in raportul lunar dat publicitatii saptamana trecuta.
Petrolul, care la 14 iulie a inregistrat pretul record de 78,40 dolari pe baril, era cotat la deschiderea Bursei de Marfuri din Frankfurt la 74,08 dolari.
Guvernul german a propus o majorare a taxei pe valoarea adaugata (TVA) de la 16% la 19%, cea mai mare crestere din ultimele aproape patru decenii. Acest fapt a dus la hotararea Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica de a estima cresterea economica a Germaniei pe 2007 la 1,6%, in scadere cu 0,1% fata de estimarea precedenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO