Business Internaţional

Cresterea mare a cererii de petrol pune din nou pe jar intreaga lume

14.03.2005, 00:00 22

Cererea globala pentru petrol creste rapid. "Tarile industrializate ar trebui sa promoveze noi alternative pentru inlocuirea petrolului si conservarea energiei", afirma Agentia Internationala a Energiei.


Avertismentul, venit din partea analistilor vestici, reprezinta o schimbare radicala a pozitiei AIE, care a incercat in trecut sa inlature haosul de pe piata petrolului sustinand ca vinovati pentru preturile mari sunt speculatorii si dezechilibrele temporare ale ofertei.


"Consumul de petrol a depasit nivelul capacitatilor de rafinare existente, aceasta este realitatea", sustine agentia cu sediul la Paris. "In cazul in care oferta va tine pasul cu cererea, este posibil ca atentia sa se indrepte spre politicile ce guverneaza intensitatea cererii", continua AIE.


Agentia a fost creata in anul 1970, imediat dupa embargoul arab, cu scopul de a oferi consultanta guvernelor consumatoare in ceea ce priveste securitatea energiei, conservarea petrolului si protejarea economiilor de fluctuatiile pretului.


Avertismentul agentiei vine intr-un moment in care preturile sunt aproape de nivelurile nominale record. Pretul petrolului brent de la Londra a atins saptamana trecuta un maxim record de 54,30 dolari barilul. Pe piata americana de la New York petrolul se tranzactiona vineri la un pret de 54,43 dolari barilul.


In raportul din martie, AIE si-a marit previziunile in ceea ce priveste cresterea cererii globale de petrol pentru anul 2005 cu 290.000 de barili pe zi, pana la 1,81 milioane de barili pe zi.


Cauza pentru aceasta modificare o reprezinta cresterea cererii Statelor Unite si Chinei, cei mai mari consumatori de petrol ai lumii. Noile previziuni indica un consum mediu zilnic de petrol in anul 2005 de 84,3 milioane barili pe zi.



 



Mai multa eficienta



Cererea pentru produse petroliere a crescut mai mult decat a crescut capacitatea de rafinare. In aceste conditii, nu mai exista capacitati de rafinare nefolosite.



Ca o prefatare a comentariior publice, AIE a inceput discutiile cu guvernele din componenta OCDE (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) pe tema eficientei utilizarii energiei. "Vom incerca sa atragem atentia guvernelor asupra utilizarii cat mai eficiente a energiei", afirma un oficial al agentiei.



In aprilie AIE intentioneaza sa publice un raport intitulat "Economisirea urgenta a petrolului", care va acoperi, printre altele, subiectul utilizarii eficiente a petrolului in tarile consumatoare. Analistii sustin insa ca o noua directie in eficientizarea energiei este foarte dificila deoarece mare parte a cresterii consumului de petrol se datoreaza transporturilor, domeniu in care exista putine alternative. In anii '70 si '80 accentul a fost pe sectorul industrial. In prezent, acest sector reprezinta o foarte mica parte in cresterea cererii de petrol.



George W. Bush, presedintele Statelor Unite, sustine accentul pus de AIE pe utilizarea eficienta a energiei. El a spus ca un punct cheie de pe factura energetica propusa de el este reprezentat de conservare.



 



OPEC nu exclude supraproductia



Pretul petrolului, la un pas de trecerea peste un prag psihologic important, 55 de dolari barilul, a determinat OPEC (Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol) sa analizeze posibilitatea cresterii productiei de petrol.



"OPEC va lupta pentru stabilizarea preturilor prin mentinerea unui nivel maxim al productiei, asa cum este acum, sau permitand supraproductia pentru a se repeta scenariul din 2004", a spus seicul Ahmad al-Fahd al-Sabah din Kuweit. Seicul a continuat prin a recunoaste ca preturile mari au determinat deja unele tari sa analizeze posibilitatea pomparii peste limita.



Un studiu Reuters arata ca 10 producatori, excluzand Irakul, au pompat impreuna cu 600.000 de barili pe zi peste limita maxima in februarie.



"Cred ca acum toti pompeaza mai mult. Preturile actuale fac profitabila supraproductia fara a exista nevoia unei decizii oficiale", a spus seicul Ahmad.



Totusi, unii membri OPEC, printre care Iran, Qatar, Venezuela si Algeria, au sustinut mentinerea nivelului actual al productiei din cauza lipsei de capacitate suplimentara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO