Business Internaţional

Creste concurenta pe piata europeana a gazelor naturale

08.10.2003, 00:00 10



Comisia Europeana a anuntat ca a ajuns la un acord cu Gazprom si compania italiana Eni asupra relaxarii restrictiilor legate de vanzarea rezervelor de gaze in Europa.



Modificarile dorite de comisie sunt menite sa intensifice competitia pe piata europeana de gaze, referindu-se in acelasi timp la modul in care decurg vanzarile si achizitiile de gaze in interiorul Uniunii Europene.



Conform acordului incheiat, Eni, principala companie de gaze a Italiei, nu va mai fi impiedicata sa-si revanda rezervele de gaze pe care le achizitioneaza de la compania Gazprom.



Cat priveste Gazprom, cea mai mare producatoare de gaze din lume, aceasta va fi libera sa vanda gaze altor companii din Italia fara a cere aprobarea companiei Eni.



De asemenea, Eni a cazut de acord sa ofere "volume semnificative" de gaze unor clienti din afara Italiei pe o perioada de cinci ani. De aceasta masura vor beneficia clientii din Austria si Germania, unde Eni si Energie Baden-Wuerttemberg au achizitionat recent un pachet majoritar de actiuni in cadrul companiei de gaze sud-germane GVS prin majorarea lichiditatilor pe aceste piete.



Pe de alta parte, Eni va trebui sa-si majoreze capacitatile din cadrul Trans Austria Gasleitung, o conducta ce transporta gaze din Rusia prin Austria, cu 6 milioane de metri cubi.



Oficialii Uniunii Europene spera ca in urma incheierii acestui acord sa fie semnate acorduri similare pe pietele de gaze din UE.



In acelasi timp, prin acest acord se exercita presiuni asupra companiei algeriene Sonatrach in sensul adoptarii unor masuri similare si asupra Gazprom in sensul amendarii celorlalte acorduri incheiate cu companiile de gaze din Germania si Austria.



"Speram ca Gazprom sa-si alinieze curand contractele incheiate cu alti cativa importatori la legislatia europeana," a declarat comisarul european pe probleme legate de competitie Mario Monti.



In 2001 comisia a deschis o ancheta privind modul in care erau efectuate vanzarile de gaze naturale si anume conform unor clauze privind destinatiile, clauze ce interzic celor ce achizitioneaza gaze sa le revanda.



Valery Nesterov, analist in cadrul Troika Dialog, a declarat ca Gazprom este pregatita pentru schimbarile continute in acordul recent incheiat si ca aceasta isi va clarifica pozitia in urmatoarele zile.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO