Business Internaţional

Creditorii ipotecari din Marea Britanie vor avea viata grea, avertizeaza autoritatile financiare

06.12.2007, 16:49 21

Creditorii ipotecari britanici au fost avertizati de autoritatile financiare sa se pregateasca pentru conditiile "foarte dificile" care ar urma sa survina pe piata anul viitor, cand cel putin 1,4 milioane de debitori ar putea fi afectati de cresterea semnificativa a dobanzilor creditelor pe care le-au contractat, scrie Financial Times.
Autoritatea Britanica pentru Servicii Financiare (FSA) a anuntat ca exista "sanse reale de inrautatire a conditiilor de pe piata de creditare, atat din punctul de vedere al lichiditatilor existente, cat si din cel al riscurilor implicate de creditele deja acordate".
Avertismentul reflecta accentuarea temerilor privitoare la stabilitatea creditorilor de talie mica, care au urmat crizei traversate de Northern Rock, turbulentelor de pe piata imobiliara si inaspririi conditiilor de acordare a imprumuturilor interbancare.
Creditorii ar trebui sa fie constienti de "prelungirea conditiilor nefavorabile de pe piata", a declarat Clive Briault, director pentru pietele de retail in cadrul FSA, adaugand ca acestia trebuie sa-si atiga tintele financiare, in vederea pastrarii lichiditatilor.
Briault considera ca detinerea unui nivel ridicat de lichiditati pe termen lung nu este lucru foarte facil intr-un moment in care exista dificultati mult mai mari in a strange fondurile necesare acordarii de credite si in care piata financiara simte o lipsa acuta de lichiditate.
Pentru aproape 1,4 milioane de debitori ipotecari perioada ratelor initiale se va incheia anul viitor, se arata intr-un raport al FSA.
Briault spune ca o mare parte a acestora se va confrunta cu o crestere semnificativa a dobanzilor, "crestere care s-ar putea dovedi insuportabila". De aceea, directorul FSA le-a recomandat creditorilor "adoptarea unor masuri uniforme" care sa fie aplicate in relatia cu eventualii rau-platnici.
Insa, si o parte a creditorilor ipotecari ar putea intampina "dificultati serioase in incercarea de a depasi aceasta criza", considera Jackie Bennett de la Consiliul Creditorilor Ipotecari din Marea Britanie (CML). El a dezvaluit faptul ca o parte a membrilor CML au parte de vizite saptamanale din partea autoritatilor financiare, ingrijorate de nivelele de lichiditate ale acestora. Bennet a adaugat ca o parte dintre debitorii ipotecari care au de platit rate initiale "ar putea suferi cresteri substantiale ale ratelor lunare, cu pana la 60%".
Abordarea autoritatilor financiare britanice contrasteaza cu cea a Statelor Unite, unde Hank Paulson, secretarul Trezoreriei americane, a demarat un program care sa stabileasca standarde egale dupa care sa fie tratati toti debitorii ipotecari aflati in dificultate.
Planul este astfel conceput incat sa permita creditorilor ipotecari solicitarea unor credite de urgenta in eventualiatea in care raman fara resursele necesare activitatilor de creditare, in acelasi timp preocupandu-se si de aplicarea unor standarde uniforme pentru grupuri extinse de debitori.
Actuala criza ipotecara este rezultatul "greselilor facute" in timpul precedentului boom al pietei de creditare, a declarat Gerald Gorrigan, fostul presedinte al filialei Fed din New York, in fata unui grup parlamentar din Marea Britanie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO