Business Internaţional

Creditele neperformante din sistemul bancar european au crescut cu 10% anul trecut şi vor continua să se majoreze încă doi ani

Creditele neperformante din sistemul bancar european au...

Autor: Bogdan Cojocaru

29.10.2013, 20:12 370

Volumul creditelor neperformante din sistemul bancar european a crescut anul trecut cu aproape 10% şi va continua să se majoreze încă doi ani, în pofida optimismului investitorilor şi datelor care arată că economiile europene sunt în curs de revenire, potrivit unui studiu al firmei de audit PricewaterhouseCoopers (PwC), care anticipează un interes tot mai mare al investitorilor pentru aceste active.

La sfârşitul anului trecut băncile europene deţineau credite neperformante de 1.190 miliarde de euro, cu 100 miliarde de euro mai mult decât în 2011. Prin credite neperformante, BCE defineşte împrumuturile în cazul cărora nicio rambursare nu a fost făcută în ultimele 90 de zile, scrie CNBC.

Creşterea se datorează în mare parte pro­blemelor din ţările de la periferia zonei euro, Grecia, Irlanda, Spania şi Italia, cel mai dur lovite de recesiune şi de criza datoriilor suverane.

Richard Thompson, analist la PwC, anticipează că volumul creditelor toxice va continua să crească în următorii doi ani, ceea ce va duce la dezvoltarea pieţei pentru astfel de active. Băncile vor fi presate să vândă creditele pentru a rezolva eventualele probleme care vor fi identificate de BCE prin viitoarele teste de stres, anunţate a fi mai dure decât cele de până acum, şi de nevoia de a îndeplini noile cerinţe de capital Basel III.

„Cu un climat economic incert este greu să crezi că aceste credite se vor reduce semnificativ în Europa, iar noi credem că aceste active vor continua să crească în următorii doi ani în multe ţări, impulsionând şi mai mult deja înfloritoarea piaţă a creditelor neperformante“, a explicat Thompson.

Oportuniştii se adună

După informaţiile PwC, deja 150 de grupuri diferite de investiţii „se interesează îndeaproape“ de piaţa europeană a împrumuturilor toxice. Printre acestea se numără fonduri americane mari, fonduri suverane de administrare a averilor şi investitori din Orientul Îndepărtat. „Vedem un nivel foarte ridicat de competiţie pe piaţă. Pe măsură ce băncile se poziţionează pentru a respecta criteriile de capital Basel III şi reacţionează la testele de stres ale BCE, pe piaţă vor intra tot mai multe active începând cu anul viitor“, a spus Thompson.

Firma rivală a PwC, Ernst & Young, notează că oportunităţile legate de datoriile cu probleme din Europa îi ademenesc tot mai mult pe investitori, care renunţă la activele americane.

„Băncile europene îşi reduc tot mai mult expunerea la creditele toxice prin vânzările de portofolii. De asemenea, investitorii în astfel de active îşi îndreaptă atenţia spre Europa, iar aceasta pentru motive bune. Estimăm că băncile din regiune au împrumuturi neperformante de 1.000 miliarde euro, cu mult mai mult decât băncile din SUA“, spun analiştii Howard Roth şi Christopher Seyarth de la E&Y.

Investitorii văd în Marea Britanie, Irlanda, Germania şi Spania pieţele cu cele mai multe perspective.

„De departe Europa reprezintă cea mai mare oportunitate din lume“, crede Lee Millstein, analist la Cerberus Capital Management.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 30.10.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO