Business Internaţional

Creditele in franci elvetieni se scumpesc cu 0,25% si se vor mai scumpi in toamna

15.06.2007, 19:36 14

Banca centrala a Elvetiei a hotarat ieri majorarea ratei de referinta a dobanzii cu un sfert de punct procentual, pana la nivelul de 2,5%, cel mai ridicat din septembrie 2001.
Mai mult, autoritatea monetara a indicat ca ar putea decide noi majorari pentru a preveni o posibila crestere a ratei inflatiei pe fondul expansiunii economice si al deprecierii francului, relateaza Bloomberg.
Toti cei 25 de economisti chestionati in cadrul unui sondaj realizat de Bloomberg se asteptau ca banca sa ia o astfel de decizie. Banca cu sediul in Z?rich ar putea majora rata de referinta pana la 2,75% in luna septembrie, conform aceluiasi sondaj.
Presedintele bancii centrale elvetiene, Jean-Pierre Roth, a adoptat o pozitie mai dura fata de inflatie in contextul in care deprecierea francului din ultima perioada impinge in sus costurile marfurilor importate. Desi inflatia s-a mentinut la mai putin de jumatate din limita de 2% in acest an, companiile profita de cel mai rapid ritm de crestere economica inregistrat de la inceputul deceniului pentru a transmite mai departe costurile in crestere legate de energie.
"Economia Elvetiei este intr-o forma excelenta", a declarat Roth in cadrul unei conferinte de presa.
Banca centrala elvetiana a majorat rata de referinta de sapte ori de la sfarsitul anului 2005.
Inflatia ar putea atinge 0,8% in medie in acest an si 1,5% in 2008, inainte ca ritmul sau de crestere sa se accelereze la 1,9% in primul trimestru al anului 2010, se arata intr-un comunicat al bancii. In martie, rata inflatiei pe acest an era estimata la 0,5% si la 1,4% in 2008, inainte de a atinge 1,8% pana in trimestrul al patrulea al anului 2009.
"Noi majorari de rate sunt inca necesare", a declarat Jan Amrit Poser, economist-sef in cadrul Bank Sarasin din Z?rich. "Chiar daca inflatia nu reprezinta o problema serioasa in acest moment, tendintele inflationiste trebuie mentinute sub control avand in vedere cresterea economica puternica inregistrata anul trecut, in acest an si prognozata pentru anul viitor", arata Poser. El se asteapta ca rata de referinta a dobanzii sa ajunga la 3,5% in perioada similara a anului viitor.
Prin comparatie, Banca Centrala Europeana si-a majorat rata de referinta de opt ori de la sfarsitul anului 2005, pana la 4%. Atat banca centrala elvetiana, cat si BCE vor sa mentina cresterile anuale la preturile de consum sub 2%.
Deocamdata, rata de referinta elvetiana continua sa fie cea mai scazuta din lume dupa cea de 0,5% din Japonia, fapt ce-i incurajeaza pe investitori sa imprumute franci pentru a finanta achizitii de active cu randamente mai mari. In aceste conditii, francul elvetian a inregistrat o scadere de aproximativ 2,5% in raport cu euro de la inceputul lunii martie.
In Elvetia, preturile la producator si importuri au inregistrat cea mai semnificativa crestere din 14 ani in aprilie, fapt ce sugereaza ca declinul francului incepe sa se reflecte in preturi. Sporind motivele de ingrijorare ale bancii elvetiene, preturile la titei au crescut cu circa 30% de la mijlocul lunii ianuarie, pana la 66,19 dolari pe baril ieri.
"Perspectivele legate de inflatie s-au deteriorat din mai multe puncte de vedere" din luna martie, a declarat Roth.
Desi ameninta sa alimenteze cresterea inflatiei, deprecierea francului elvetian impulsioneaza in acelasi timp cresterea economica prin sporirea competitivitatii exporturilor. In Elvetia, rata somajului a scazut pana la 2,8% in mai, cel mai scazut nivel din ultimii patru ani.
Banca centrala a anticipat o crestere economica de "aproape" 2,5% pentru acest an, fata de proiectia anterioara ce indica 2%. Anul trecut, rata de crestere a atins 2,7%, cel mai ridicat nivel din 2000.

Romanii iau credite in franci cand se scumpesc
Incepand de anul trecut, mai multe banci din Romania au inceput sa promoveze credite in franci elvetieni, atat ipotecare, cat si de consum, mizand pe atractivitatea dobanzilor foarte scazute. Finantarea in franci a devenit in ultimii patru ani o adevarata moda in tarile Europei Centrale, unde clientii au putut profita din plin de perioada in care dobanzile au stationat la niveluri minime. In Romania insa, ofertele in franci au aparut tocmai cand a inceput si tendinta de crestere a dobanzii de referinta. De asemenea, este de luat in seama costul mai ridicat la schimbul din lei in franci pentru plata ratelor, in conditiile in care bancile stabilesc propriile cotatii in lipsa unei piete locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO