Business Internaţional

Consumul in exces ameninta bunastarea economica

03.06.2004, 00:00 14

Banca Angliei este asteptata sa dea publicitatii  un raport conform caruia valoarea creditelor a crescut cu 10 miliarde de lire sterline in luna aprilie, ridicand totalul  de credite acordate la 983 miliarde de lire, scrie Financial Times.
Daca se mentine rata curenta a cresterii, cifra va depasi 1.000 de miliarde de lire sterline luna aceasta. Aceasta valoare este echivalentul productiei anuale a Marii Britanii, sau, in alti termeni, echivaleaza cu datoria externa a Africii sub-sahariene, a Americii Latine si a Asiei la un loc. Ratele mici ale dobanzii au influentat spectaculos imprumuturile. Au imprumutat menajele mai mult decat pot duce, si daca da, care vor fi consecintele economice?
Datoria consumatorilor casnici s-a dublat in 10 ani, atingand niveluri record raportate la venituri, adica datorii insemnand 120% din venitul disponibil, comparativ cu 100% - varful inregistrat in boomul anilor 80.
"Daca activele si creantele s-ar distribui in mod egal, nu ar exista nici o problema. Dar distribuitia nu este egala, bineinteles, ceea ce duce la   un risc mare - se poate ca anumiti oameni sa intampine dificultati daca unele piete se vor slabi sau daca rata dobanzii creste", explica Ben Broadbent, de la Goldman Sachs.
Doua treimi dintre familii au datorii, potrivit Autoritatii Serviciilor Financiare. "Creditele abundente au reprezentat motivul pentru care economia a putut sa aiba asemenea performante. Totusi, cu investitiile foarte ridicate din prezent si ameliorarea veniturilor consumatorilor casnici, economia creste rapid si se poate supraincalzi, daca explozia de credite nu este stopata", a afirmat Michael Saunders, economist la Citibank. Banca la care lucreaza a luat deja masuri de precautie, crescand ratele dobanzii cu un sfert de punct procentual, la 4,25 %.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO