Business Internaţional

Constructorii polonezi lucreaza la foc continuu la proiectele pentru Euro 2012

03.12.2009, 23:08 19

"Polonia si Ucraina", anunta in urma cu doi ani si jumatateMichel Platini, presedintele UEFA, tandemul care va gazdui in 2012Campionatul European de Fotbal. Primele tari din fostul bloccomunist care urmeaza sa organizeze prestigioasa competitiesportiva au de finalizat insa o serie de proiecte legate destadioane, infrastructura si facilitati de cazare.

Polonia reuseste sa pastreze linia pe care si-a asumat-o inperspectiva organizarii Euro 2012, in sensul finalizarii tuturorinvestitiilor necesare in timp util. Polonia construieste saumodernizeaza in prezent sase stadioane, la Varsovia, Poznan,Wroclaw, Cracovia, Chrzow si Gdansk, primele patru orase urmand sagazduiasca meciurile din turneul final al Campionatului European,in timp ce ultimele doua sunt considerate solutii de rezerva.Investitia in stadioane este estimata la aproape 1 mld. euro,potrivit Research and Markets.

Polonia absoarbe 60% din fonduri pentru Euro2012

Valoarea agregata a investitiilor legate de organizarea Euro2012 in Polonia si Ucraina era estimata in urma cu doi ani laaproape 38 mld. euro, 60% din suma totala fiind alocate proiectelorrealizate in Polonia, conform companiei de cercetare de piataPMR.

Euro 2012 nu reprezinta pentru Polonia doar o competitiefotbalistica de prestigiu, in conditiile in care costurile legatede constructia si modernizarea stadioanelor nu reprezinta decat omica parte din sumele alocate pentru investitiile planificate, ciconstituie o oportunitate majora pentru dezvoltareainfrastructurii, ramasa in urma in ultimele decenii. Circa 12 mld.euro vor fi cheltuite in Polonia pentru infrastructura rutiera panain 2012.

Pregatirile pentru competitie includ constructia saumodernizarea a 900 km de autostrazi, modernizarea a opt aeroporturisi multe alte investitii in sectorul de transport feroviar. PKPPLK, compania poloneza de cale ferata intentioneaza sa cheltuiasca18 mld. zloti (4,3 mld euro) pentru modernizarea a noua sectiuni decale ferata, cu o lungime totala de 936,9 km.

Peste 21 mil. de turisti in 2012

Principalii beneficiari ai organizarii Euro 2012 in Polonia vorfi afacerile din sectorul de constructii si turism, potrivitagentiei poloneze de informare si investitii straine. MinisterulEconomiei de la Varsovia estima anul trecut ca in 2012 circa 21,4mil. de turisti straini vor alege sa calatoreasca in Polonia, cevor cheltui aproximativ 39,7 mld. zloti (4,3 mld. euro).

In contrast cu polonezii, care au reusit sa accelerezerealizarea proiectelor pentru Euro 2012, Ucraina intarzie curezultatele legate de infrastructura de transport si ar putea iesidin carti in ceea ce priveste organizarea competitieifotbalistice.

Criza, de bun augur pentru proiectele Euro2012

Polonia este, de altfel, pregatita sa-si asume pe cont propriuorganizarea Euro 2012, in cazul in care Ucraina va fi respinsa."Vom construi nu patru, ci sase stadioane, iar daca problemelepartenerilor ucraineni vor continua, vom fi pregatiti sa preluamactivitati suplimentare in cadrul campionatului", declara fostulministru polonez al sportului Miroslaw Drzewicki.

Intr-o anumita masura, criza a avantajat derularea proiectelorde investitii pentru Euro 2012, intrucat a redus costurilediferitelor constructii si modernizari, astfel ca sute de milioanede zloti au putut fi economisiti. Majoritatea fondurilor vin dinpartea Uniunii Europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO