Constructorii polonezi lucreaza la foc continuu la proiectele pentru Euro 2012

Autor: Andreea Mioara Neferu 03.12.2009

"Polonia si Ucraina", anunta in urma cu doi ani si jumatate Michel Platini, presedintele UEFA, tandemul care va gazdui in 2012 Campionatul European de Fotbal. Primele tari din fostul bloc comunist care urmeaza sa organizeze prestigioasa competitie sportiva au de finalizat insa o serie de proiecte legate de stadioane, infrastructura si facilitati de cazare.

Polonia reuseste sa pastreze linia pe care si-a asumat-o in perspectiva organizarii Euro 2012, in sensul finalizarii tuturor investitiilor necesare in timp util. Polonia construieste sau modernizeaza in prezent sase stadioane, la Varsovia, Poznan, Wroclaw, Cracovia, Chrzow si Gdansk, primele patru orase urmand sa gazduiasca meciurile din turneul final al Campionatului European, in timp ce ultimele doua sunt considerate solutii de rezerva. Investitia in stadioane este estimata la aproape 1 mld. euro, potrivit Research and Markets.

Polonia absoarbe 60% din fonduri pentru Euro 2012

Valoarea agregata a investitiilor legate de organizarea Euro 2012 in Polonia si Ucraina era estimata in urma cu doi ani la aproape 38 mld. euro, 60% din suma totala fiind alocate proiectelor realizate in Polonia, conform companiei de cercetare de piata PMR.

Euro 2012 nu reprezinta pentru Polonia doar o competitie fotbalistica de prestigiu, in conditiile in care costurile legate de constructia si modernizarea stadioanelor nu reprezinta decat o mica parte din sumele alocate pentru investitiile planificate, ci constituie o oportunitate majora pentru dezvoltarea infrastructurii, ramasa in urma in ultimele decenii. Circa 12 mld. euro vor fi cheltuite in Polonia pentru infrastructura rutiera pana in 2012.

Pregatirile pentru competitie includ constructia sau modernizarea a 900 km de autostrazi, modernizarea a opt aeroporturi si multe alte investitii in sectorul de transport feroviar. PKP PLK, compania poloneza de cale ferata intentioneaza sa cheltuiasca 18 mld. zloti (4,3 mld euro) pentru modernizarea a noua sectiuni de cale ferata, cu o lungime totala de 936,9 km.

Peste 21 mil. de turisti in 2012

Principalii beneficiari ai organizarii Euro 2012 in Polonia vor fi afacerile din sectorul de constructii si turism, potrivit agentiei poloneze de informare si investitii straine. Ministerul Economiei de la Varsovia estima anul trecut ca in 2012 circa 21,4 mil. de turisti straini vor alege sa calatoreasca in Polonia, ce vor cheltui aproximativ 39,7 mld. zloti (4,3 mld. euro).

In contrast cu polonezii, care au reusit sa accelereze realizarea proiectelor pentru Euro 2012, Ucraina intarzie cu rezultatele legate de infrastructura de transport si ar putea iesi din carti in ceea ce priveste organizarea competitiei fotbalistice.

Criza, de bun augur pentru proiectele Euro 2012

Polonia este, de altfel, pregatita sa-si asume pe cont propriu organizarea Euro 2012, in cazul in care Ucraina va fi respinsa. "Vom construi nu patru, ci sase stadioane, iar daca problemele partenerilor ucraineni vor continua, vom fi pregatiti sa preluam activitati suplimentare in cadrul campionatului", declara fostul ministru polonez al sportului Miroslaw Drzewicki.

Intr-o anumita masura, criza a avantajat derularea proiectelor de investitii pentru Euro 2012, intrucat a redus costurile diferitelor constructii si modernizari, astfel ca sute de milioane de zloti au putut fi economisiti. Majoritatea fondurilor vin din partea Uniunii Europene.