Business Internaţional

Consolidari in asigurari si pe piata fondurilor de investitii

27.06.2003, 00:00 13



American International Group Inc. a anuntat, ieri, ca va cumpara filiala de asigurari de viata a General Electric Co. din Japonia la un pret de circa 2,1-2,2 miliarde de dolari, extinzandu-si astfel activitatile in cea mai prospera piata din Asia.



AIG a refuzat sa comenteze asupra termenilor financiari, dar GE a evaluat tranzactia totala, care mai include operatiunile de asigurari auto si imobiliare din SUA, la 2,15 miliarde de dolari.



Tranzactia este cea mai mare incheiata de AIG de la cumpararea firmei American General in urma cu doi ani, la un pret de peste 20 miliarde de dolari.



Chiar si in urma achizitiei, activitatile AIG in domeniul asigurarilor de viata din Japonia vor fi mult inferioare liderului Nippon Life Insurance. Piata nipona a asigurarilor de viata, depasita doar de cea americana ca valoare, traverseaza in prezent o perioada de consolidare.



Cumpararea GE Edison Life va adauga circa 6.000 angajati la cei 15.000 pe care AIG Group ii avea in Japonia, stat care gazduieste deja 18,5% din forta sa de munca globala.



GE Capital, divizia financiara a grupului industrial diversificat GE, a intrat pe piata nipona in 1998, cand a infiintat GE Edison Life ca societate mixta cu Toho Mutual Life Insurance Co., firma pe care a absorbit-o un an mai tarziu in urma falimentului sau.



Lehman Brothers cumpara Neuberger



Lehman Brothers poarta in prezent discutii in vederea achizitionarii companiei Neuberger Berman din domeniul administrarii de active, cu sediul la New York, in schimbul unei sume de aproximativ 3 miliarde de dolari, conform unor surse implicate in aceasta tranzactie.



Negocierile sunt intr-o faza avansata, insa nu se va face nici un anunt in aceasta saptamana, acestea putand esua in cele din urma.



Dick Fuld, director executiv al Lehmann, si-a exprimat interesul legat de refacerea diviziei de administrare de active fara care banca a functionat din momentul splitarii sale de American Express in 1994.



Jeff Lane, presedintele si directorul executiv al companiei Neuberger, este in cautarea unui cumparator in parte pentru ca Neuberger a intampinat greutati in ceea ce priveste dezvoltarea dupa oferta pubica initiala din octombrie 1999. In prezent, compania administreaza active in valoare de aproximativ 56,3 miliarde de dolari. Si alte banci de investitii de pe Wall Street doresc sa se extinda in domeniul administrarii de active, domeniu ce genereaza profituri mai sigure comparativ cu serviciile volatile de intermediere si de consultanta cu privire la fuziuni. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO