Business Internaţional

Companiile europene au atins un nivel record de indatorire

30.12.2004, 00:00 16



Goldman Sachs Group si JPMorgan Chase se numara printre bancile care au finantat achizitii garantate cu activele companiilor preluate din acest an. Aceste achizitii au lasat mai multe companii europene cu nivele de indatorare nemaiantalnite din perioada lui Michael Milken, "pionierul" american al plasamentelor cu risc si randament ridicat, arata Bloomberg.



Volumul creditelor acordate in acest an pentru achizitiile garantate cu activele companiilor preluate (denumite si "leverage buyout") care au avut loc in Europa a atins un nivel record de 40 mld. dolari (mld. euro), pana la 17 decembrie 2004, in comparatie cu cel de 29 mld. dolari pentru tot anul 2003.



Din cele 130 de preluari care au avut loc in acest an in Europa, 16 au lasat companiile care au facut obiectul achizitiei cu un grad de indatorare de cel putin sase ori mai mare decat profitul obtinut inainte de deducerea impozitelor, dobanzii si amortizarii (EBITDA), potrivit datelor Standard & Poor's. In 2003, sase din cele 91 de companii europene care au fost achizitionate prin acest sistem au atins sau depasit acest nivel de indatorare. Media gradului de indatorare pentru tranzactiile de achizitii din Europa din acest an a fost de 4,6 ori peste indicatorul EBITDA, conform S & P.



O puternica oferta de credite permite firmelor de achizitii sa imprumute mai mult, pretul de cumparare fiind majorat de competitia dintre ele pentru activele scoase la vanzare.



Pana in 2007 bancile vor avea la dispozitie un surplus de capital de peste 100 mld. dolari, dupa estimarile Citigroup, care le va permite sa foloseasca o parte din fonduri pentru a finanta achizitii cu un grad mai ridicat de risc, pentru care vor cauta randamente mai mari.



La 23 decembrie, fondurile de investitii londoneze Apax Partners Worldwide si Cinven au imprumutat 1,9 mld. euro pentru a cumpara World Directories, o companie olandeza care tipareste carti de telefoane, de la VNU. Tranzactia a lasat compania achizitionata cu o grad de indatorare de opt ori peste EBITDA, cel mai ridicat inregistrat vreodata pentru o achizitie europeana, conform datelor S & P.



Obligatiunile emise de World Directories au rating CCC(, stabilit de S & P, aflat cu sapte trepte sub ratingul nivelului investitional. Companiile din aceasta categorie au atasat un risc de 31% al incapacitatii de plata.



Intr-o achizitie de genul "leverage buyout" o companie este cumparata de un grup de investitori care finanteaza tranzactia in mare parte cu fonduri imprumutate pe care le garanteaza cu activele companiei cumparate, ceea ce determina cresterea gradului de indatorare a companiei in cauza si implica deteriorarea ratingului acesteia.



Spre sfarsitul anilor 1980, firma de investitii Drexel Burnham Lambert apartinand lui Michael Milken a facut primele plasamente in obligatiuni cu grad ridicat de risc ("junk bonds"), ceea ce a reprezentat inceputul dezvoltarii unei piete de 200 mld. dolari (146,7 mld. euro) a acestui tip de instrumente financiare. In "era Milken", firmele care fusesera tintele preluarilor atingeau un grad mediu de indatorare de sapte ori EBITDA, spune David Gillmor, analist la S & P din Londra.



In 1989, Milken a fost adus in fata instantei pentru incalcarea reglementarilor de pe piata obligatiunilor. In anul urmator el a pledat vinovat la cinci capete de acuzare. A fost inchis apoi pentru 22 de luni si a platit amenzi de 1,1 mld. dolari (806 mil. euro). Compania lui, Drexel, a dat faliment in 1990.



In general, companiile de achizitii imprumuta doua treimi din costurile totale ale achizitiei pe care urmeaza sa o faca, potrivit statisticilor companiei de investitii Almeida Capital din Londra. Pentru World Directories, 74% din pretul tranzactiei a fost finantat de bancile JPMorgan, Goldman Sachs, CSFB si Bank of America.



Javier Serna, analist la Morgan Stanley din Londra, spune ca scaderea ritmului de crestere al economiei europene ar spori expunerea bancilor la riscul incapacitatii de plata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO