Business Internaţional

Companiile britanice domină transporturile low-cost din Europa: peste 150 de milioane de pasageri transportaţi de primii jucători

Companiile britanice domină transporturile low-cost din...

Autor: Anca Dumitrescu

07.01.2015, 16:47 132

Numărul pasagerilor operatorului irlandez Ryanair, lider pe piaţa low-cost, a crescut anul trecut cu 6%, la 86,4 milioane, în timp ce operatorul britanic EasyJet a raportat o creştere de 6,5% a numărului de clienţi, la 65,3 milioane de persoane.

În cazul ambelor companii creşterea numărului de pasageri a fost mai mare decât creşterea capacităţii, astfel că gradul de ocupare a aeronavelor s-a îmbunătăţit.

Pentru creşterea cotei de piaţă, principarii operatori low-cost au mărit frecvenţa curselor pe principalele rute şi au oferit clienţilor business facilităţi precum locuri rezervate şi tarife flexibile.

Aceste politici au obligat marii operatori, cum sunt Air France-KLM Group şi Deutsche Lufthansa, să restructureze operaţiunile în cazul curselor pe distanţe scurte.

Gradul de ocupare a aeronavelor operate de EasyJet a avansat anul trecut cu 1,5 puncte procentuale, la 90,8%, iar în cazul Ryanair a avut loc o creştere de 3 puncte procentuale, la 86%.

Wizz Air, cel mai important operator low-cost din Europa de Est, nu a raportat încă date referitoare la operaţiunile din 2014. În 2013, compania cu sediul la Budapesta a transportat 13,5 milioane de pasageri, în creştere cu 12% faţă de anul precedent. Într-o perioadă de 12 luni încheiată la sfârşitul lunii octombrie 2014, Wizz Air a transportat 15,5 milioane de pasageri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO