Business Internaţional

Commerzbank ii uimeste pe investitori in asteptarea unui rating mai bun

27.04.2004, 00:00 15



Commerzbank, a treia banca a Germaniei dupa marimea activelor, a raportat ieri cel mai mare profit trimestrial din ultimii trei ani, depasind estimarile analistilor, pe fondul expansiunii activitatilor diviziei de retail si redresarii operatiunilor de investment banking, scrie Financial Times.



Grupul financiar a inregistrat un profit operational de 435 milioane de euro in primul trimestru al acestui an, cele mai pesimiste previziuni indicand un nivel de numai 200 milioane de euro. Profitul net a urcat semnificativ, la 254 milioane de euro, de la 3 milioane de euro, suma inregistrata in perioada similara a anului trecut.



"Rezultatul primului trimestru arata ca suntem bine pozitionati pe principalele noastre domenii de activitate si ca suntem capabili sa profitam de pe urma imbunatatirii conditiilor de pe piata de capital", a declarat Klaus-Peter Muller, directorul executiv al Commerzbank.



Tranzactiile cu titluri financiare au adus grupului venituri 314 milioane de euro in primele trei luni ale anului, fata de veniturile de 231 milioane de euro obtinute anul trecut. In acelasi timp, comisioanele au atins un nivel de 597 milioane de euro.



Valoarea tranzactiilor intermediate a urcat la 10,7 mii de miliarde de dolari, cel mai inalt nivel din al doilea trimestru al anului 2001, o contributie importanta avand-o cresterea cursurilor actiunilor. Indicele bursier Dow Jones Stoxx 50, al celor mai performante companii europene, a avansat, incepand cu 12 martie 2003, cu 46%.



Commerzbank vizeaza pentru acest an sa se apropie cat mai mult de obiectivul stabilit pentru 2005, un raport profit net pe capital social de cel putin 8%.



Muller, care a anuntat desfiintarea a 7.400 de locuri de munca incepand cu 2001, se concentreaza asupra majorarii veniturilor pentru a obtine un rating de credit mai bun si pentru a pregati banca pentru o eventuala vanzare.



Commerzbank intentionase sa isi faca publice rezultatele pe 12 mai, insa le-a prezentat din aceasta saptamana, deoarece de ieri a inceput discutiile anuale cu principalele agentii de rating. Actualul rating al titlurilor de datorie emise de banca este de A minus, potrivit Standard & Poor's, in timp ce Moody's situeaza aceste titluri la A2.



Muller a fost criticat in ultima perioada ca si-a pus sperantele intr-o fuziune sau achizitie, care se pare ca nu se va realiza in viitorul apropiat.





Parteneriat "racit"



HVB, al doilea grup bancar din Germania, care si-a imbunatatit situatia financiara in urma emisiunii de actiuni in valoare de 3 miliarde de euro, a tratat Commerzbank "cu raceala" in ultimele luni, potrivit unor surse din sectorul bancar.



HVB si Commerzbank au fost de mult timp vazuti drept posibili parteneri intr-o fuziune. Cu un an in urma, cele doua grupuri financiare si-au exprimat interesul intr-o astfel de operatiune, insa au afirmat ca este necesara mai intai o "reparare" a situatiei lor financiare. Bancile si-au imbunatatit rentabilitatea capitalului si si-au diminuat costurile in cursul anului 2003, pentru ca spre sfarsitul anului sa discute despre fuziune. Negocierile au fost insa intrerupte dupa ce Commerzbank si-a deranjat angajatii dupa ce a anuntat ca va reduce semnificativ pensiile.



Emisiunea, intermediata de JP Morgan, Lehman Brothers, Merrill Lynch, Citigrup si UBS, a fost subscrisa in totalitate, desi unii investitori importanti nu si-au utilizat dreptul de preemptiune. Astfel, participatia Munich Re s-a diminuat de la 26% la 18% in urma majorarii capitalului.
anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO