Business Internaţional

Comisia lui Juncker, în pericol de a fi respinsă din cauza prestaţiei slabe a comisarilor

Jean-Claude Juncker, preşedintele CE, va avea bătăi de cap din cauza unor membri ai echipei sale. AFP/Mediafax Foto

Jean-Claude Juncker, preşedintele CE, va avea bătăi de cap din cauza unor membri ai echipei sale. AFP/Mediafax Foto

Autor: Valentin Vidu - Mediafax, Daniela Stoican

07.10.2014, 00:04 1001

O reuniune de criză este prevăzută azi pentru a găsi o soluţie în cazul unora dintre comisarii europeni, care s-au decredibilizat în audierile din Parlamentul European.

La reuniunea de azi vor participa preşedintele ales al Comisiei, creştin-democratul Jean-Claude Juncker, preşedintele PE, social-democratul Martin Schulz, şi preşedinţii grupurilor PPE (dreapta) Manfred Weber, socialistul Gianni Pittella şi liberalul Guy Verhofstadt. Participanţii la reuniune vor încerca să evite o catastrofă la votul de învestire a CE, prevăzut pe 22 octombrie în PE, au declarat pentru AFP mai multe surse europene.

Audierile mai multor membri ai echipei Juncker în Parlamentul European (PE), în special cea a spaniolului Miguel Arias Canete şi cea a francezului Pierre Moscovici, s-au soldat cu decredibilizarea unor candidaţi şi distrugerea unor alianţe, ameninţând cu prăbuşirea Comisiei, relatează AFP.

Parlamentul le-a cerut în plus lui Pierre Moscovici şi comisarului desemnat de Marea Britanie Jonathan Hill să răspundă unor întrebări în scris peste weekend pentru a demonstra că nu vor promova interesele propriilor ţări în locul celui comun al UE.

Marea coaliţie formată de cele trei formaţiuni a fost făcută ţăndări în cursul audierii de miercuri a candidatului spaniol Miguel Arias Canete, desemnat pentru portofoliul Energiei şi Climei. Acest „baron“ din cadrul Partidului Popular a fost pus în discuţie din cauza conflictelor de interes legate de participaţiunile familiei sale în sectorul petrolier. Atacurile cele mai dure au venit din partea socialiştilor, care cer clarificări asupra declaraţiei de avere, pe care a modificat-o cu o zi înainte să fie audiat, adăugând venituri pe care a omis să le declare. Socialiştii au obţinut amânarea votului asupra evaluării lui Canete pentru marţi.

Dreapta a apreciat că socialiştii au rupt pactul de neagresiune şi a decis să răspundă fiecărei lovituri în parte. „Dacă sare o siguranţă la PPE, atunci va sări o siguranţă la socialişti. Iar aceasta va fi Moscovici“, a avertizat Alain Lamassoure, un eurodeputat francez din cadrul UMP.

Audierea de joia trecută a francezului Pierre Moscovici s-a transformat într-un calvar. „Din 11 întrebări adresate de PPE, şapte au vizat Franţa. Era procesul Franţei, nu audierea unui candidat (la postul de) comisar“, au deplâns socialiştii. Cu excepţia socialiştilor, niciun grup nu a susţinut candidatura fostului ministru francez al finanţelor, considerat „necredibil“ pentru portofoliul afacerilor economice.

Respingerea unora dintre comisarii desemnaţi în noua echipă a lui Jean Claude Juncker, în pofida audierilor zbuciumate, este totuşi puţin probabilă din cauza dependenţei reciproce dintre cele două mari familii politice europene - Partidul Popular European (PPE) şi grupul de centru-stânga al Socialiştilor Democraţi. Luni şi azi erau programate alte şase audieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO