Business Internaţional

Comisia Europeană a descins la sediile BP, Shell şi Statoil, suspectate că au manipulat preţul petrolului

Grupurile au început cel mai probabil din anul 2002 să transmită date eronate referitoare la cotaţiilor petrolului. Foto: Shutterstock

Grupurile au început cel mai probabil din anul 2002 să transmită date eronate referitoare la cotaţiilor petrolului. Foto: Shutterstock

Autor: Ioana Niţă

15.05.2013, 22:07 681

Sediile companiilor BP, Shell şi Statoil au fost percheziţionate de autorităţile europene antitrust care investighează dacă cei trei mari producători de ţiţei au colaborat pentru manipularea preţului petrolului timp de peste zece ani, aceasta fiind una dintre cele mai mari anchete din Europa după cea declanşată de scandalul manipulării dobânzilor Libor.

Comisia Europeană (CE) a anunţat că a efec­tuat „inspecţii neanun­ţate“ la sediile unor com­panii petroliere din Marea Britanie, Olanda şi Nor­vegia pentru a cerceta acu­zaţii de „complot în trans­miterea unor cotaţii eronate agenţiei de ra­portare a preţurilor pen­tru a manipula preţurile publicate pentru o serie de produse petroliere şi biocombustibili“.

Deşi autorităţile euro­pene au refuzat să dez-văluie numele compa­niilor, British Petroleum (BP), a treia companie energetică în funcţie de mărime din lume, Royal Dutch Shell, din Olanda, şi purtătorul de cuvânt al companiei norvegiene Statoil, deţinută în proporţie de 67% de stat, au anunţat că cele trei grupuri sunt anchetate şi au asigurat că vor coopera cu autorităţile.

Potrivit oficialilor CE, grupurile au început cel mai probabil din anul 2002 să transmită date eronate referitoare la cotaţiilor petrolului, ceea ce a avut un impact uriaş asupra preţului benzinei.

„Pentru că preţurile sunt ţinute secret, şoferii şi consumatorii nu au de unde să ştie dacă preţul pe care îl plătesc la pompă reflectă corect cotaţiile“, a declarat un analist britanic pentru The Guardian.

Agenţiile de raportare a preţurilor publică date care stau la baza unor contracte de miliarde dolari în care se tranzacţionează petrol, gaze naturale şi electricitate şi care au impact asupra facturilor la energie plătite de gospodării, notează Financial Times. Agenţia căreia giganţii petrolieri

i-au raportat preţuri greşite este Platts, parte a grupului american McGraw-Hill. Aceasta utilizează date privind cererea şi oferta precum şi tranzacţiile actuale pentru a determina preţurile.

Anomaliile evoluţiei preţurilor puse în discuţie de CE ar putea fi însă foarte mici, de ordinul cenţilor, în condiţiile în care preţul petrolului este de peste 100 dolari pe baril, au explicat executivi ai companiilor din industria de profil care nu sunt implicate în anchetă. Cu toate acestea, autorităţile de la Bruxelles spun că „şi aceste mici diferenţe ale cotaţiilor“ ar putea avea un impact negativ asupra consumatorilor.

Odată cu declanşarea scandalului Libor s-a tras un semnal de alarmă şi cu privire la tranzacţionarea mărfurilor precum petrolul şi gazele naturale, însă multe investiţii şi tranzacţii nu se derulează pe o piaţă reglementată unde preţurile sunt transparente şi verificate.

Fraudarea preţurilor petrolului este la fel de „importantă şi serioasă precum manipularea dobânzii de referinţă Libor“, care a dus la amendarea băncilor britanice cu sute de milioane de lire sterline, a precizat Lord Oakeshott, fost purtător de cuvânt al Trezoreriei britanice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO