Business Internaţional

Cluburile poloneze de fotbal investesc un miliard de euro în stadioane noi

Cluburile poloneze de fotbal investesc un miliard de euro în stadioane noi

Autor: Constanta Catalina Apostoiu

09.01.2011, 23:46 26

Guvernul polonez continuă să investească masiv în stadioanelecare vor găzdui meciuri în timpul Euro 2012, dar şi cluburile defotbal au început să îşi construiască arene din propriii bani,scrie Bloomberg. Cluburile vor investi aproximativ 4 miliarde dezloţi (un miliard de euro) pentru a construi încă cel puţin 20 dearene în condiţiile în care economia poloneză avansează cu un ritmde peste două ori mai rapid decât cel înregistrat de zona euro.

După ani de combatere a corupţiei din fotbal, a huliganismuluişi de eforturi de a convinge oficialii UEFA că îndeplineştecondiţiile pentru găzduirea unei competiţii importante, cluburiledin Polonia iau lecţii de business de la marile echipe europene.

Ekstraklasa, divizia de top a fotbalului polonez, se aşteaptă canoile stadioane şi interesul în creştere al publicului să îipermită să-şi sporească veniturile din drepturi de televizare.

Contractul de 360 de milioane de zloţi (93 mil. euro) pe treiani al ligii cu Canal Plus deţinut de compania Vivendi se vaîncheia în acest sezon. Deşi valoarea acestuia este foarte redusăcomparativ cu cele ale Premier League din Anglia, purtătorul decuvânt al Ektraklasa Adrian Skubis se aşteaptă ca următorulcontract să aibă o valoare mai ridicată. În România, RCS & RDSşi Antena 1 plătesc 34 mil. euro pe sezon pentru a difuzacampionatul intern.

Peste 15 oraşe din Polonia îşi construiesc propriile stadioane,inclusiv Varşovia, care va cheltui 374 milioane de zloţi (96,5milioane de euro) pe noul stadion al Legia, una din cele douăechipe din prima divizie. Stadionul, ce va fi finalizat în lunamartie, este localizat în apropiere de stadionul naţional de 55.000de locuri care va găzdui deschiderea Euro 2012.

Până în 2009, Polonia, ţară cu 38 milioane de locuitori, deţineanumai un stadion cu o capacitate de peste 20.000 de locuri. Înacest an, numărul va urca la şapte.

Volumul total al investiţiilor pentru campionatul Euro 2012 seva ridica la 20 de miliarde de euro (26 de miliarde de dolari),incluzând cheltuielile legate de stadioane, hoteluri şiinfrastructura de transport. În plus, guvernul polonez va contribuila construirea a aproape 3.000 de terenuri artificiale pentruaproximativ 3 miliarde de zloţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO