Business Internaţional

Citigroup si J. P. Morgan platesc 300 mil. dolari ca sa nu ajunga la tribunal

30.07.2003, 00:00 20



Doua dintre marile banci americane JP Morgan Chase si Citigroup sunt nevoite sa plateasca 305 milioane de dolari pentru a nu ajunge la tribunal pentru implicarea lor in scandalul Enron, dupa ce autoritatile au dovedit ca au ajutat gigantul falimentar sa faca diverse manevre financiare pentru a insela investitorii.



Acesta este doar inceputul problemelor celor doua banci, care mai au de recuperat sume importante de la compania falimentara.



In urma unei intelegeri cu Securities and Exchange Commission (SEC), autoritatea de reglementare a pietei de capital americane, J. P. Morgan va plati 135 milioane de dolari, iar Citigroup va plati 120 milioane. In acest fel, cele doua banci nu vor mai ajunge la tribunal, dar vor fi nevoite sa-si schimbe modul de realizare a unor operatiuni.



De asemenea, in urma aceleiasi intelegeri, ambele institutii financiare vor plati cate 25 milioane de dolari statului New York si orasului New York.



Si banca Merill Lynch a incheiat in acest an un astfel de acord cu SEC, avand de platit o suma de 80 milioane de dolari.



Banii primiti de la Citigroup si J. P. Morgan sunt destinati in principal victimelor Enron (236 milioane de dolari), iar o mica parte, de 19 milioane, vor ajunge la victimele fraudelor de la o alta companie din sectorul energetic, Dynergy, care a fost "ajutata" sa-si manipuleze situatiile financiare.



Decizia bancilor apare in conditiile in care Neal Batson, anchetatorul numit de tribunal pentru investigarea companiei Enron, a facut public un raport din care reiese ca prin comportamentul lor cele doua banci si-au periclitat pozitia de creditori ai Enron si ca este posibil sa nu primeasca nici un ban in urma lichidarii companiei.



In aceeasi situatie se gasesc si alte patru mari banci: Barclays (Marea Britanie), Canadian Imperial Bank of Commerce (Canada), Deutsche Bank (Germania) si Merill Lynch (SUA), care au "dat o mana de ajutor" companiei Enron, desi stiau ca se implica intr-o ilegalitate.



Astfel, bancile ar putea ajunge la coada listei cu creditori. Acestia vor sa recupereze in total 200 de miliarde de la Enron, desi copmania dispune de active in valoare de doar 12 miliarde de dolari.



Enron datoreaza bancii J. P. Morgan Chase 1,8 miliarde de dolari, iar Citigroup are de recuperat 2,4 miliarde de dolari. In total, Enron datoreaza celor sase banci aproximativ 5 miliarde de dolari.





Raportul incriminator



Conform raportului lui Batson, J. P. Morgan si Citigroup stiau ca se implica in tranzactii care in realitate nu erau altceva decat noi imprumuturi, in valoare de sute de milioane, chiar miliarde de dolari. Aceste operatiuni erau inregistrate in asa fel incat ele nu apareau ca imprumuturi - ceea ce ar fi marit gradul de indatorare, si asa destul de ridicat, al companiei - ci ca alte forme de obligatii provenite din activitatile comerciale.



In unele situatii, Enron a gasit chiar modalitati de a justifica sumele imprumutate ca fiind intrari de bani (cash-flow) din operatiunile derulate. In acest fel, compania parea ca face bani, cand de fapt se imprumuta. De exemplu, lua credite de la Citigroup si cumpara bilete de trezorerie pe care le vindea imediat. Astfel de operatiuni au dus la cresterea cash-flow-ului din activitatea de exploatare cu 500 milioane de dolari.



Astfel, cele doua banci erau mai bine informate despre Enron decat alti creditori ai companiei, deoarece ele stiau ca situatia financiara a acestei nu este chiar atat de buna pe cat parea. Totusi, aceste informatii nu le-au adus prea multe beneficii. In decembrie 2001, cand Enron a intrat in faliment, ei au devenit cei mai mari creditori ai companiei, in principal pentru ca nu stiau ca aceasta mai avea si alti parteneri in afacerile nu tocmai legitime pe care le desfasura. Astfel, cele doua banci nu puteau sti care era de fapt valoarea totala a imprumuturilor ascunse.



Dupa ce Enron s-a prabusit, Citigroup si-a dat mai repede seama decat J. P. Morgan ca tranzactiile nu vor arata bine. De aceea, a cooperat mai mult cu anchetatorii, iar pedeapsa primita a fost ceva mai usoara.





Pareri impartite...



Stephen Cutler, unul din directorii SEC, a declarat: "Atunci cand stii ca ajuti o companie sa-si pacaleasca actionarii, incalci legile federale". Acesta nu este insa si punctul de vedere al institutiilor financiare implicate. "Noi am fost de parere ca de fapt clientii nostri si contabilii lor erau responsabili pentru tinerea corespunzatoare a contabilitatii si pentru comunicarea informatiilor privind tranzactiile", a scris Marc J. Shapiro intr-o scrisoare adresata lui Robert Morgenthau, procurorul general al districtului Manhattan.





...si lectii pentru viitor



Sumele pe care cele doua banci le au de platit sunt infime in comparatie cu valoarea bancilor si profiturile obtinute de acestea. Profitul obtinut de J. P. Morgan in ultimul trimestru se ridica la un nivel de 1,83 miliarde de dolari, in timp ce in cazul Citigroup profitul a fost de 4,3 miliarde.



In schimb, cele doua institutii financiare si-au luat angajamentul fata de Rezervele Federale ca isi vor gestiona riscul operational mult mai eficient.



"Am facut unele greseli. Nu putem sa schimbam insa ce a fost", a declarat un oficial al J. P. Morgan. "Putem sa ne exprimam parerea de rau si sa invatam din greselile trecutului". Banca a mai anuntat ca a adoptat noi politici si proceduri pentru a se asigura ca tranzactiile in care se va implica vor ajunge la cunostinta clientilor sai.



Citigroup nu s-a lasat mai prejos. "Vreau sa va asigur, in numele meu si al Citigroup, ca tranzactiile cu Enron nu reflecta standardele pe care le aplicam de obicei, si ca astfel de operatiuni nu au loc in prezent, si nu vor avea loc nici in viitor", a declarat Charles Prince, conducatorul Citigroup si viitorul director executiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO