Business Internaţional

Citigroup da 3 miliarde de dolari pe 20% dintr-o banca turca

19.10.2006, 19:10 15

Citigroup a incheiat prima sa achizitie de cand banca centrala americana (Fed) a ridicat restrictiile privitoare la achizitii in aceasta primavara, aceasta fiind in acelasi timp si cea mai mare tranzactie de acest gen realizata de Charles O. Prince III de cand acesta a preluat pozitia de CEO al companiei cu trei ani in urma.
Wall Street-ul nu s-a aratat surprins de anuntul facut de Citigroup, conform caruia compania urmeaza sa plateasca 3,1 miliarde de dolari pentru un pachet de 20% din actiunile Akbank, o importanta banca din Turcia. Actiunile Citigroup au scazut cu 10 centi pana la 50,05 dolari, scrie The New York Times.
In urma acestei tranzactii, Citigroup isi va intari prezenta pe piata cu un ritm accelerat de dezvoltare a Turciei, piata pe care au patruns din ce in ce mai multe banci straine in ultimii doi ani.
Totusi, pretul platit este cu 17% mai mare decat valoarea bancii. In urma achizitiei, Citigroup nu castiga nici o filiala suplimentara de retail si numai o pozitie in cadrul board-ului Akbank alcatuit din noua membri.
Avand in vedere ca Citigroup a achizitionat banci intregi din tari ca Polonia si Coreea de Sud, apare intrebarea de ce aceasta a decis sa cumpere numai o mica parte dintr-o banca la un pret foarte ridicat.
Citigroup sustine totusi ca din punct de vedere strategic aceasta investitie are sens, consolidandu-i pozitia pe piata turca. Citigroup este activa pe aceasta piata din 1975, dispunand in prezent de 47 de filiale, cat si operatiuni solide de corporate si investment banking.
In urma recentei investitii, Citigroup va detine o parte din una dintre cele mai conservatoare banci turce. Akbank este controlata de familia Sabanci, o importanta familie de bancheri.
In trecut, Akbank s-a concentrat pe acumularea de depozite si pe investitii pe piata locala de titluri de trezorerie.
In ultimii ani, insa, banca si-a intarit prezenta pe piata turca de consumer finance. Akbank dispune de aproape 700 de filiale, depozite in valoare de 22,7 miliarde de dolari si active in valoare de aproximativ 35,8 miliarde de dolari, fiind a treia mare banca a Turciei.
Parteneriatul ar putea oferi noi oportunitati diviziei de operatiuni bancare comerciale si de servicii de tranzactionare. Conform Prudential Equity Group, profiturile bancii ar putea creste cu aproximativ 10% in Europa, Orientul Mijlociu si Africa.
Investitia ar putea reprezenta pentru Citigroup un prim pas catre achizitionarea unui pachet mai mare.
Citigroup trebuie sa ceara permisiunea familiei Sabanci inainte de a achizitiona noi actiuni Akbank.
"Este o abordare eficienta intr-un mediu riscant", arata David Hendler, analist in cadrul CreditSights, remarcand turbulenta economiei Turciei. "Citigroup a vrut sa testeze mai intai terenul inainte de a actiona mai agresiv. Este o investitie pe termen mai lung care ar putea duce la o preluare daca ambele parti se vor pune de acord cu acest lucru."
Tranzactia ar putea avea si o valoare simbolica, fiind o dovada a ambitiilor "globale" ale lui Prince, indicand in acelasi timp ca Citigroup si-a reluat activitatea de deal-making.
In aprilie, Fed a ridicat restrictiile impuse bancii in ceea ce priveste incheierea de achizitii majore, iar de atunci Citigroup este in cautare de noi tinte, in special in Asia si America Centrala.
Citigroup si Akbank se aflau in discutii de mai multe luni, valoarea actiunilor bancii turce crescand pe fondul zvonurilor privitoare la vanzarea ce urma sa fie incheiata.
Unii ar putea spune ca tranzactia cu Akbank ar putea avea un efect imediat, practic. In contextul scaderii marjelor activitatii de creditare si al semnalelor privitoare la o incetinire a cresterii cheltuielilor consumatorilor, Prince este supus unor presiuni considerabile pentru a obtine rezultate solide si a demonstra ca a reusit sa tina sub control cheltuielile.

Citigroup in Turcia
Desfasoara operatiuni in aceasta tara din 1975, detine aproximativ 47 de filiale, dispune de o prezenta mai solida pe corporate si investment banking
A achizitionat 20% din Akbank in schimbul a 3,1 miliarde de dolari, un pret cu 17% mai mare decat valoarea bancii
In urma achizitiei Citigroup nu va obtine nici o filiala suplimentara si numai o pozitie in cadrul board-ului bancii
Citigroup sustine ca investitia ii va intari pozitia pe piata Turciei, fiind in acelasi timp un prim pas catre preluarea unui pachet mai mare

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO