Business Internaţional

Citigroup ar putea reduce dividendele cu 40%, iar Merrill Lynch va inregistra pierderi de 16 mld. $

28.12.2007, 19:49 10

Citigroup, una dintre cele mai mari banci din Statele Unite, ar putea sa-si reduca dividendul in cel de-al patrulea trimestru cu pana la 40%, estimeaza banca de investitii Goldman Sachs, scrie Bloomberg.
Estimarile Goldman Sachs s-au realizat pe baza estimarilor ca banca americana va fi obligata sa-si majoreze capitalul cu 6,2 miliarde de dolari (4,3 mld. euro)
Banca ar putea inregistra pentru cel de-al patrulea trimestru pierderi de aproximativ 18,7 miliarde de dolari (12,9 mld. euro), peste 11 miliarde reprezentand pierderile bancii din cauza crizei creditelor ipotecare din sectorul subprime din aceasta vara. Cu toate acestea Citigroup ar mai putea inregistra la inceputul noului an pierderi de peste 25 de miliarde de dolari (17,3 mld. euro) tot din aceasta cauza.
De asemenea, Citigroup a mai anuntat ca fondul de investitii de stat din Abu Dhabi va investi peste 7,5 miliarde de dolari (5,2 mld. euro) in cadrul bancii.
Din noiembrie si pana acum actiunile Citigroup au inregistrat pierderi de aproximativ 8,1%, dupa ce unul dintre cei mai mari analisti financiari de pe Wall Street, Meredith Whitney, a anuntat ca banca va fi nevoita sa reduca din dividende cel mai tarziu pana la sfarsitul anului.
Whitney, analist al CIBC World Markets, a mai anuntat ca pentru cel de-al patrulea trimestru bancile de investitii din Statele Unite ar putea inregistra pierderi de cel putin 2,70 $ pe actiune, comparativ cu pierderile de doar 50 centi/actiune preconizate initial.
Merrill Lynch ar putea inregistra pentru acest an pierderi de peste 16 miliarde de dolari. Cu toate acestea Whitney este de parere ca pana la sfarsitul anului banca americana va raporta alte pierderi in valoare de peste 7 miliarde de dolari (4,8 mld. euro) din cauza investitiilor ipotecare din aceasta vara.
Pentru a reduce din pierderile inregistrate si pentru a putea face rost de capital, Merrill Lynch a anuntat ca a vandut aproximativ 10% din participatie pentru suma de 7,5 miliarde de dolari catre doi investitori, fondul de investitii de stat din Singapore, Temasek Holdings, precum si catre Davis Selected Advisors, fond de investitii american.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO