Business Internaţional

Cine supraveghează riscul la JP Morgan: un director de muzeu, un nepot de miliardar şi un producător de bocanci

Cine supraveghează riscul la JP Morgan: un director de muzeu, un nepot de miliardar şi un producător de bocanci

Foto: AFP

Autor: Andrei Cîrchelan

30.05.2012, 00:02 1927

JP Morgan, cea mai mare bancă americană, ar putea pierde cinci miliarde de dolari, aproape cât pagubele provocate de traderul Jerome Kerviel băncii franceze Société Générale, pentru că nu a văzut riscul masiv al câtorva investiţii derulate de un angajat de la Londra.

Structura de supraveghere a riscului ar putea explica de ce banca a ajuns la un astfel de eşec. La JP Morgan evaluarea riscului este coordonată la nivel central de o directoare de muzeu, un nepot de miliardar şi şeful unei companii care fabrică bocanci, potrivit Thomson Reuters.
Comisia de risc a JP Morgan, instituţie care deţine depozite în valoare totală de 1.130 miliarde dolari, este singura din orga­nismele similare ale primelor şase mari bănci americane care nu are în componenţă un fost bancher, profesor de finanţe sau oficial guvernamental. Singurul membru al comisiei JP Morgan cu o oarecare experienţă în do­meniu este James Crown, dar nici acesta nu a mai activat în sectorul bancar de 25 de ani.

Componenţa actuală a organismului, neschimbată din 2008, îi include pe Crown, Ellen Futter şi David Cote. Crown, în vârstă de 58 de ani, este preşedintele companiei Henry Crown & Co şi director general al fabricantului de arme General Dynamics Corp. Futter, în vârstă de 62 de ani, este preşedintele Muzeului de Istorie Naturală din New York, iar Cote, în vârstă de 59 de ani, este preşedintele companiei Honey­well.
Comisia, care s-a întâlnit de şapte ori anul trecut, aprobă politica de risc a băncii şi supraveghează activitatea directorului res­pon­sabil cu riscul.
Muzeologul se retrage
Banca a anunţat că urmează să schimbe componenţa comisiei, cooptând oameni cu experienţă relevantă, potrivit Wall Street Journal. În urma articolelor apărute în presă, Futter ar putea renunţa la poziţia din comisie. JPMorgan Chase a suferit o pierdere masivă pe piaţa derivatelor în urma pariurilor asumate de traderul londonez Bruno Iksil. Estimările iniţiale anunţate pe 10 mai plasează pierderea la cel puţin două miliarde de dolari.
Directorul general executiv al băncii Jamie Dimon spune că pierderile ar putea ajunge la 3 miliarde de dolari, pe măsură ce banca va închide în următoarele luni, poziţiile angajate de biroul londonez de tranzacţii cu instrumente financiare derivate.

Două decizii stupide

Dimon a anunţat recent că banca a început să vândă obligaţiuni corporative şi alte titluri financiare pentru un profit de un miliard de dolari, care ar acoperi o parte din pierderea anunţată.

O analiză a Reuters bazată pe practicile băncii arată că profitul anunţat ar necesita vânzarea de active în valoare totală de aproximativ 25 de miliarde de dolari. Această vânzare de active ar putea majora costurile băncii, deoarece câştigurile obţinute din tranzacţie vor fi impozitate, iar activele vândute nu vor mai genera profit pe viitor.
Tranzacţiile vin de asemenea cu o factură de 380 milioane dolari, bani care merg la stat ca impozite. Astfel, banca obţine un profit net de 620 milioane dolari.

"Au luat două decizii stupide", spune Lynn Turner, fost şef al departamentului de contabilitate din cadrul Securities and Exchange Commission (SEC), structura care reglementează pieţele financiare din SUA.
"Prima (decizie stupidă) a fost să tranzacţioneze instrumente derivate pe care nu le înţelegeau. A doua a fost să vândă active cu venit mare, pe care nu le pot înlocui", spune Turner.
Între timp, pierderile băncii s-ar putea majora, ceea ce ar presa banca să vândă şi alte active. Unii analişti sunt de părere că pierderile JP Morgan ar putea ajunge în cele din urmă la 5 miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO