Business Internaţional

Chinezii incep sa-i cumpere pe americani chiar la ei acasa

04.01.2008, 17:57 14

Investitorii straini au profitat la maxim de devalorizarea monedei americane, cumparand in ultimele trei luni ale lui 2007 un numar record de companii din Statele Unite, scrie Bloomberg.
Companii din Dubai pana in Olanda au realizat 46% din fuziunile si achizitiile anuntate in al patrulea trimestru in Statele Unite, in valoare totala de 230,5 miliarde de dolari (156,7 miliarde de euro).
Totalul nu include "investitiile pasive" de 17,9 miliarde de dolari (12 miliarde de euro) ale fondurilor suverane din Asia si Orientul Mijlociu indreptate spre bancile americane, printre care si Citigroup.
Cele mai mari tranzactii facute de companiile straine in SUA in trimestrul al patrulea includ preluarea bancii Commerce Bancorp de catre Dominion Bank din Toronto pentru suma de 8,5 miliarde de dolari (5,8 miliarde de euro) si achizitia evaluata la 8,1 miliarde de dolari (5,5 miliarde de euro) a Navteq Corporation de catre finlandezii de la Nokia.
O alta tranzactie de mari dimensiuni a fost cumpararea producatorului de ciocolata Godiva, divizie a Campbell Soup de catre turcii de la Yildiz Holding pentru suma de 850 de milioane de dolari (577 de milioane de euro).
Cea mai mare banca americana, Citigroup a primit o finantare de 7,5 miliarde de dolari (5 miliarde de euro) de la fondul suveran de investitii din Abu Dhabi pentru a acoperi pierderile cauzate de criza creditelor ipotecare.
De asemenea, un grup de firme cu sediul in China au investit 5 miliarde de dolari (3,4 miliarde de euro) in banca de investitii Morgan Stanley si un miliard de dolari (679 de milioane de euro) in Bear Stearns.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO