Business Internaţional

China vrea sa imbunatateasca conditiile de munca, dar se teme ca sperie investitorii

14.05.2007, 14:07 20

China pune la punct ultimele aspecte ale celei mai importante revizuiri a legislatiei cu privire la locurile de munca din ultimul deceniu in cadrul unui proces neobisnuit care a iscat dezbateri referitoare la relatiile dintre cresterea economica si conditiile de munca.
Propunerea Chinei de schimbare a Legii Contractului de Munca va fi finalizata in iunie, la un an si jumatate dupa ce a fost prezentata pentru prima oara corpului legislativ, de catre comitetul permanent al Congresului National Popular, scrie Wall Street Journal.
Proiectul de lege a fost prezentat pentru prima oara in decembrie 2005, iar comitetul permanent s-a intalnit in aprilie pentru a discuta pe marginea lui. Astfel, daca legea va fi aprobata in iunie, este de asteptat sa intre in vigoare anul viitor.
Intarzierea aprobarii unei legi a muncii a fost cauzata de o intorsatura de situatie surprinzatoare pentru China: guvernul a cerut comentarii publice referitoare la proiectul de lege si a primit aproape 200.000 de raspunsuri.
Iar dezbaterile s-au aprins periodic. Grupurile de afaceri care au facut comentarii asupra proiectului de lege au dat ocazia grupurilor internationale ale muncii sa lanseze critici si sa le acuze ca vor sa modereze protectia de care au atat de mare nevoie muncitorii chinezi.
Dar acest proces arata ca guvernul Chinei este interesat tot mai mult de implicarea oamenilor de afaceri cat si a publicului in constituirea legilor. Pasii precauti catre o mai mare transparenta reflecta atat dorinta statului de a obtine sprijinul poporului in privinta acestei legi cat si nevoia de a acoperi o arie mai larga de expertiza care sa asigure legi care sa se potriveasca cu o economie si o societate din ce in ce mai complexe.
Adoptarea legilor in China este inca influentata de elita politica. Cu toate acestea, cei care observa acest aspect spun ca guvernul pare sincer interesat de propunerea legii muncii.
Alexander May, un avocat care se ocupa de problemele legate de munca de la Shuang Cheng Attorneys-At-Law din Beijing spune ca atat timp cat acest proces a generat discutii aprinse in randul profesorilor de drept, sindicatelor si companiilor, aceasta deschidere relativa e bine primita de toata lumea. "Cred in mod absolut ca aceste comentarii au avut un efect larg raspandit", a spus el.
China vrea ca noua lege a muncii sa instaureze mai multa ordine la locul de munca, in special acum, cand sectorul privat al tarii se extinde foarte rapid. Multi muncitori nu au contracte de munca si de multe ori se intampla sa nu primeasca salariile la timp. Guvernul este de asemenea preocupat de faptul ca multi muncitori sunt retinuti pe nedrept de contractele pe termen scurt, fara a avea mari sanse de promovare.
Grupurile de afaceri care fac lobby sunt preocupate de faptul ca adoptarea unor cerinte mai stricte le-ar putea creste costurile si le-ar restrange flexibilitatea de a angaja si de a concedia. De asemenea, ei sunt preocupati de rolul major pe care il joaca China in sanctionarea sindicatelor, lucru care poate fi vazut ca o metoda caracteristica Partidului Comunist. Atat activistii, cat si grupurile de afaceri au observat ca guvernul Chinei are o evidenta slaba a aplicabilitatii legilor existente.
Lucrul la noua lege a inceput in jurul anului 2004 intr-o perioada de crestere a grijilor oficialilor in ceea ce privea nelinistile muncitorilor si diferenta considerabila intre venituri. Ministrul Muncii, ajutat de corpul oficial al sindicatelor din China, a lansat primul proiect de lege pe aceasta tema.
La cateva luni de zile dupa ce a fost propus proiectul de lege, liderii Chinei au decis sa ceara si parerea publicului, o decizie rar intalnita, poate chiar fara precedent. In luna in care s-au primit comentariile s-a produs o reactie uriasa: 191.849 de raspunsuri.
Majoritatea comentariilor au venit din partea muncitorilor individuali si a grupurilor comerciale chineze, dar unele au venit si din partea companiilor straine.
Printre vocile straine s-a facut auzita si cea a lui Serge Janssens Varebeke, pe atunci presedinte al Camerei de Comert a Uniunii Europene din China.
"Reglementarile stricte" ar putea mari costurile de productie si "ar putea forta companiile straine sa reconsidere noile investitii sau continuarea activitatilor in China", a avertizat el intr-o scrisoare trimisa anul trecut Congresului National Popular.
Organizatia Strategiilor Globale ale Muncii, un grup activist care are sediul in SUA, a acuzat grupurile de interese, printre care si Camera Americana de Comert din China ca a incercat sa "insele" legislatia.
Pe 26 aprilie, Uniunea Muncitorilor Otelari, un sindicat american, a inceput o campanie de influentare a membrilor Camerei Americane de Comert din China pentru ca acestia sa se indeparteze de ceea ce Uniunea a numit o incercare de a submina proiectul de lege. Oficialii Camerei neaga ca ar fi incercat sa modifice revizuirea procedurilor. Impreuna cu alti oameni de afaceri si grupuri muncitoresti din China, Camera a facut doar comentarii constructive si a cautat clarificarea anumitor puncte ale proiectului original, a declarat un purtator de cuvant.
Un punct cheie al controversei referitoare la problemele de munca ale chinezilor: in timp ce legea nu face diferenta intre companiile interne si cele straine, strainii adopta de obicei standarde mai inalte in practica. Luna trecuta, spre exemplu, media locala din Guangdong, provincie din sudul Chinei a acuzat McDonald's si Yum Brandsm, care detine lanturile fast-food Kentucky Fried si Pizza Hut, ca ofera salarii mult mai mici angajatilor.
Dupa luni intregi de deliberare a proiectului noii legi a muncii, a fost publicata o versiune noua care cuprindea modificari substantiale, la sfarsitul lui decembrie.
O prevedere in proiectul original ar cere angajatorilor sa prezinte schimbarile regulilor la locul de munca catre sindicate sau catre ceilalti angajatori. Grupurile de afaceri au obiectat ferm. In proiectul de lege revizuit angajatorii trebuie doar sa consulte sindicatele sau celelalte grupuri angajatoare.
Cerinta ramane ambigua, iar cativa angajatori sunt ingrijorati ca aceasta masura confera sindicatelor o putere prea mare asupra deciziilor personale.
Cel de-al doilea proiect de lege contine de asemenea numeroase schimbari de limbaj in ceea ce priveste aspectele tehnice precum perioadele de proba, intelegerile non competitionale, concedierile sau negocierile colective.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO