Business Internaţional

China interzice importurile de alimente din Japonia după ce apa contaminată radioactiv de la centrala japoneză de la Fukushima va fi deversată în mare

China interzice importurile de alimente din Japonia după...

Autor: Petru Mazilu

07.07.2023, 09:26 121

China va interzice importurile de alimente din Japonia, invocând motive de siguranţă. Decizia a fost luată după ce Japonia a anunţat că va deversa în mare apele radioactive de la centrala nucleară Fukushima.

China va interzice importul de alimente din aproximativ o cincime din prefecturile japoneze, potrivit Reuters. China, cel mai mare cumpărător al fructelor de mare din Japonia, a anunţat că va revizui procedurile privind importul de alimente, în special produse acvatice, din diferite părţi ale Japoniei.

De asemenea, vama chineză susţine că va înmulţi controalele privind detectarea şi monitorizarea substanţelor radioactive.

Măsura a fost luată pentru a preveni intrarea în China a alimentelor japoneze contaminate radioactiv. Timp de câteva săptămâni, China şi-a exprimat în mod public opoziţia puternică faţă de iniţiativa Japoniei de a descărca în mare apa radioactivă de la centrala nucleară distrusă de la Fukushima.

Organismul de supraveghere nucleară al ONU, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, a dat undă verde Japoniei, săptămâna aceasta, pentru a începe descărcarea a peste un milion de tone de apă folosită pentru răcirea componentelor centralei, după ce aceasta a fost distrusă de un tsunami în 2011.

Autoritatea de reglementare nucleară din Japonia a aprobat vineri eliberarea în mare a apei radioactive de la centrala Fukushima. Certificatul este ultimul document de care avea nevoie compania japoneză pentru a începe procesul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO