Business Internaţional

China aduce un val de prosperitate pentru armatorii greci

04.05.2004, 00:00 18



La aproape trei decenii dupa moartea lui Aristotel Onassis, industria navala a Greciei cunoaste o noua era de aur. De la proprietarii de nave pana la simplii muncitori, cea mai celebra industrie a Greciei nu a prosperat niciodata intr-o asemenea masura, remarca Telegraph.



Cererea fara precedent de nave produse in aceasta tara a dat nastere unei noi generatii de greci care incearca sa faca avere in acest domeniu. Desi flotele lui Onassis si Niarchos se indreapta catre apus, gustul acestora pentru lucruri fine s-a transmis mai departe. "Armatorii isi cumpara cu totii automobile Porsche si Ferrari," remarca un analist.



Unul din membrii noii generatii de armatori greci este Harry Vafias, al carui nume este permanent mentionat de presa locala. Vafias nu se fereste sa recunoasca avantajele de care se bucura. Astfel, in cadrul unui articol publicat recent cu privire la aceasta industrie, acesta scrie: "Acum, ca toata lumea este fericita si, mai important, bogata, sa ne facem turul lunar al paradisului".



Alti proprietari tineri, cum ar fi Dmitris Papadimitriou, au investit in domeniul imobiliar. Papadimitriou, detinand nave cu un tonaj total de peste doua milioane de tone, a inceput reconstructia insulei pe care o are in proprietate, Schinoussa, si pare de asemenea a fi interesat sa achizitioneze o noua insula, Ofidoussa.



In intreaga industrie, explicatia ce este unanim oferita cu privire la aceasta perioada de maxima dezvoltare se refera la relatia cu China.



"Industria navala a Greciei trece printr-o perioada de inflorire fara precedent," a declarat Petros Aivazidis, din cadrul Hellenic Chamber of Shipping. "Aceasta cunoaste o maxima inflorire datorata dezvoltarii Chinei. Ratele de crestere sunt acum de cinci ori mai mari comparativ cu doi ani in urma. Oamenii cheltuiesc sute de mii de dolari zilnic pentru a cumpara nave," adauga Aivazidis.



Astfel, industria navala a devenit un indicator al extraordinarei dezvoltari a economiei Chinei. In porturile aflate de-a lungul liniei de coasta chineze, nave din intreaga lume aduc incarcaturi uriase cu materii prime pentru a alimenta cresterea economica a tarii.



Desi multe materii prime provin din regiuni foarte indepartate cum ar fi America de Sud, navele ce le transporta provin in cele mai multe cazuri din Grecia, tara cu cel mai mare numar de nave din intreaga lume.



"In decursul intregii mele cariere de 25 de ani, nu am asistat niciodata la un astfel de fenomen," a declarat Manolis Fotiadis-Negroponte, din cadrul Cyprus Shipping, cu o flota aflata pe locul 15 in Grecia.



"China importa mari cantitati de minereu de fier si carbune. Volumul exporturilor este de asemenea foarte mare", spune el.



Dezvoltarea extraordinara pe care a cunoscut-o industria navala a Greciei in ultimii doi ani a adus cu sine capitalul de care avea atata nevoie economia tarii, ce are datorii foarte mari. In prezent, acest sector reprezinta 3% din valoarea produsului brut intern.



In acelasi timp, insa, acest fenomen a umflat si buzunarele noii generatii de proprietari, a caror unica temere in prezent este legata de momentul in care aceasta dezvoltare se va opri.



Bine imbracati si educati, membrii noii generatii sunt extrem de diferiti de comandantii de nave transformati in intreprinzatori din trecut.



"Profitul este atat de mare, incat prudentii proprietarii greci de nave, ce cumparau candva nave numai cand preturile erau foarte mici, sunt acum nerabdatori sa-si sporeasca flotele si sa obtina noi profituri."



"Valoarea navelor este acum foarte mare, dar grecii continua sa cumpere," remarca Aivazidis.



Piata s-ar putea prabusi daca vor fi construite prea multe nave, dar analistii estimeaza ca nu vor fi inregistrate scaderi pentru o perioada de timp. Intre timp, dupa cum se intampla in orice perioada de maxima inflorire, intreaga industrie navala a Greciei viseaza ca vremurile bune vor dura la nesfarsit.
catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO