Business Internaţional

China a batut SUA in topul celor mai mari companii

China a batut SUA in topul celor mai mari companii
02.11.2007, 23:45 33

Compania China Life Insurance a depasit saptamana aceasta ca valoare de piata compania americana AT&T, ceea ce face ca China sa detina cinci dintre cele mai mari zece companii la nivel mondial, Statele Unite detinand doar trei dintre acestea, scrie Bloomberg.
Evolutia Bursei din China a facut ca indicele de referinta sa se tripleze de la inceputul anului, ceea ce a determinat autoritatile sa declare ca piata bursiera chineza "prezinta riscuri extrem de mari". Tot mai multi bani din cele peste 2.300 de miliarde de dolari (1.600 mld. euro), cat reprezinta economiile chinezilor, sunt utilizati pentru investitii la bursa, cu scopul de a face fata cresterii ratei inflatiei si de a beneficia de cresterea economica rapida a Chinei.
"China are una dintre cele mai agitate economii", a declarat Jim Rogers, presedintele companiei americane Beeland Interests. "Piata este dispusa sa plateasca din ce in ce mai mult pentru viitoarele cresteri economice."
China Life a inregistrat la inceputul saptamanii o crestere la Bursa din Hong Kong, de aproape 1,1%, iar la Bursa din Shanghai, cresterea a depasit nivelul de 6,7%, ceea ce a facut ca valoarea totala de piata a companiei sa se ridice la peste 256,1 miliarde de dolari (177 mld. euro). Compania americana de telecomunicatii AT&T avea o valoare de piata de aproximativ 252,9 miliarde de dolari (175 mld. euro).
Pentru a opta oara, banca centrala chineza a cerut bancherilor sa-si mareasca rezervele de lichiditati, ultimul apel catre acestea fiind facut pe 13 octombrie; de asemenea, banca a ridicat de cinci ori rata dobanzii de referinta pentru a incerca temperarea cresterii economice.
In topul celor mai mari zece companii din lume dupa valoarea de piata, cinci pozitii sunt ocupate de companii chineze, adica China Life, PetroChina, China Mobile, Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) si China Petroleum and Chemical. Insa doar doua dintre aceste companii se afla in topul primelor 50 de companii dupa valoarea vanzarilor.
Cele trei companii americane care se afla in primele zece companii sunt Exxon Mobil, General Electric si Microsoft. Restul topului este completat de compania ruseasca Gazprom si cea daneza Royal Dutch Shell. Prima pozite a topului este ocupata de compania americana Exxon Mobil.
Indicele bursier chinez CSI 300, care masoara evolutiile burselor din Shanghai si Shenzhen, a inregistrat o crestere de peste 170% anul acesta, avand cea mai buna performanta din randul celor 90 de indici bursieri urmariti de Bloomberg. Indicele bursier Hang Seng, de referinta pentru Bursa din Hong Kong, a inregistrat o crestere de 58%.
Actiunile de pe Bursa din Hong Kong aproape ca au explodat, dupa ce in august guvernul chinez a anuntat ca va permite celor peste 1,3 miliarde de locuitori sa investeaca la bursa, indicile bursier inregistrand o crestere de peste 55% in aceste trei luni. Toate din cele cinci companii sunt listate la Bursa din Hong Kong, insa tranzactia de actiuni este restrictionata pentru investitorii autohtoni.
Cea mai mare companie energetica din China, PetroChina, a surclasat ca valoare de piata compania americana General Electric la jumatatea acestei luni, ocupand locul doi in top, in spatele companiei Exxon Mobil. Profitul net raportat pentru prima jumatate a anului a inregistrat o crestere de aproximativ 1,4%, atingand nivelul de 10,9 miliarde de dolari.
Cu toate acestea, PetroChina este ocupanta locului 44 in topul vanzarilor la nivel mondial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO