Business Internaţional

Chile intră în războiul valutelor pentru a-i ajuta pe exportatori

Banca centrală din Chile intră în războiul valutelor pentru a-i ajuta pe exportatori

Autor: Radu Racu

05.01.2011, 10:57 20

Chile va deveni cea mai recentă ţară care intră în războiulglobal al valutelor, după ce banca centrală a anunţat marţi că vacheltui anul acesta până la 12 miliarde de dolari pentru a stopaaprecierea peso-ului în încercarea de a-i ajuta pe exportatorii dincea mai deschisă economie a Americii Latine, scrie Financial Times.

Anunţul făcut după ce moneda naţională a atins un maxim alultimilor trei ani faţă de dolar a luat prin surprindere pieţele,în condiţiile în care banca centrală din Chile este cunoscutăpentru politica de neintervenţie asupra cursului. Suma de 12miliarde de dolari reprezintă aproximativ 6% din PIB şi este ceamai mare intervenţie din istoria băncii centrale chiliene, şi doara patra din 1999 până în prezent.

"Susţinem producătorii interni şi exportatorii atât din sectorulagricol cât şi cel industrial, care depind de cursul de schimb.Credem că este un pas corect care va avea efect asupra cursului deschimb", a spus Felipe Larra (foto), ministrul chilian deFinanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO