Chile intră în războiul valutelor pentru a-i ajuta pe exportatori

Autor: Radu Racu 05.01.2011

Chile va deveni cea mai recentă ţară care intră în războiul global al valutelor, după ce banca centrală a anunţat marţi că va cheltui anul acesta până la 12 miliarde de dolari pentru a stopa aprecierea peso-ului în încercarea de a-i ajuta pe exportatorii din cea mai deschisă economie a Americii Latine, scrie Financial Times.

Anunţul făcut după ce moneda naţională a atins un maxim al ultimilor trei ani faţă de dolar a luat prin surprindere pieţele, în condiţiile în care banca centrală din Chile este cunoscută pentru politica de neintervenţie asupra cursului. Suma de 12 miliarde de dolari reprezintă aproximativ 6% din PIB şi este cea mai mare intervenţie din istoria băncii centrale chiliene, şi doar a patra din 1999 până în prezent.

"Susţinem producătorii interni şi exportatorii atât din sectorul agricol cât şi cel industrial, care depind de cursul de schimb. Credem că este un pas corect care va avea efect asupra cursului de schimb", a spus Felipe Larra (foto), ministrul chilian de Finanţe.