Business Internaţional

Chicago aprinde fitilul luptei intre burse

15.01.2003, 00:00 12

Statuia zeitei grecesti Ceres, simbol al traditiei agricole, care patroneaza din 1930 sedintele de tranzactionare ale bursei de marfuri Chicago Board of Trade (CBOT) ar fi trebuit inlocuita zilele acestea de cea a lui Marte, zeul razboiului.
Decizia bursei americane de saptamana trecuta de a contracta in leasing un sistem de tranzactionare electronic de la Euronext-Liffe, bursa de derivative de la Londra, si de a respinge oferta venita din partea liderului mondial germano-elvetian Eurex, a dezlantuit o batalie apriga pentru cota de piata pe piata derivativelor din Statele Unite.
La numai cateva ore, anuntul CBOT de a nu angaja Eurex ca partener strategic in domeniul tehnologic, a fost urmat de replica Eurex, care a declarat ca isi va organiza propria bursa americana de derivative, un proiect la care se lucra deja de cateva luni, pentru a oferi o alternativa in cazul in care discutiile cu CBOT nu se incheiau cu un acord.
Peisajul competitiei americane in domeniu va fi semnificativ alterat de aceste doua manevre prin care primele doua burse europene specializate pe derivative se pregatesc sa-si faca intrarea pe pietele de peste ocean. In vreme ce adoptarea sistemului Liffe-Connect, de la Euronext, de CBOT, va ajuta bursa americana sa-si integreze trading floorurile cu tranzactionare prin strigare in sistemul electronic de operare, ramane de vazut daca acest pas va fi suficient pentru a-i asigura independenta.
Decizia CBOT pare a se fi bazat pe doi factori: in primul rand, Liffe-Connect a fost considerat mai potrivit pentru a opera tranzactiile complicate in swap si pentru introducerea unor produse noi, aditionale. In al doilea rand, termenii contractului incheiat cu Euronext nu prevad cedarea de catre CBOT a unei parti din comisioanele percepute la tranzactii, si astfel permite bursei americane sa-si pastreze independenta fata de furnizorii de tehnologie.
Pentru europeni, CBOT este o oportunitatea de a intra pe piata americana de derivative, care pana acum le-a fost inchisa din cauza rezistentei manifestate de organismele de reglementare si lipsei produselor denominate in dolari si a canalelor de distributie.
Operatiunile CBOT castiga teren in ultima vreme, in crestere cu 32% in 2002 fata de anul precedent, pe masura ce investitorii cauta alternative pentru a amortiza riscul pierderilor bursiere din tranzactii cu actiuni, prin orientarea spre contracte la termen (futures) pe obligatiuni, valuta si indici bursieri.
Eurex, care este controlata de Deutsche Borse, pare hotarata sa exploateze avantajul de care va beneficia din 2004, cand expira contractul incheiat cu CBOT si care va sparge monopolul de decenii al CBOT, permitand Eurex sa ofere clientilor sai produse futures pe bonduri ale trezoreriei americane. Desi asta inseamna investitii serioase din partea Eurex pentru a-si demara operatiunile americane, bursa germano-elvetiana este cunoscuta si respectata in lume pentru strategiile sale stralucite de marketing. Traderii europeni si-au aratat deja entuziasmul fata de planurile Eurex de extindere pe piata derivativelor din Statele Unite.
Intre timp, rivalul consacrat la CBOT, Chicago Mercantile Exchange, si-a imbunatatit propriul sistem de tranzactionare electronica si isi va anunta in curand strategia de dezvoltare, dupa lansarea incununata de succes a unei oferte publice de vanzare, din decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO