Business Internaţional

Charles al III-lea a fost proclamat rege al Australiei şi Noii Zeelande

Charles al III-lea a fost proclamat rege al Australiei...

Autor: Laura Buciu

11.09.2022, 08:17 72

Regele Charles al III-lea a fost proclamat oficial şef de stat atât al Australiei, cât şi al Noii Zeelande, în cadrul unor ceremonii care au avut loc duminică în capitalele acestor ţări, potrivit Reuters.

În Noua Zeelandă, proclamarea lui Charles ca monarh, a avut loc în parlamentul din Wellington.

Luând cuvântul de pe treptele parlamentului, premierul Jacinda Ardern a declarat că în cadrul evenimentului a fost recunoscut Charles ca succesor al Reginei: „Majestatea Sa Regele Carol al III-lea ca suveran al nostru”.

Ardern a spus mulţimii că, în urma morţii reginei, Noua Zeelandă a intrat într-o perioadă de schimbare.

„Regele Charles ... a demonstrat în mod constant grija sa profundă pentru naţiunea noastră”, a spus ea. „Această relaţie este profund apreciată de poporul nostru. Nu am nicio îndoială că se va aprofunda”.

În Australia, guvernatorul general David Hurley, reprezentantul monarhului britanic în Australia, l-a proclamat pe Regele Carol ca şef de stat la Casa Parlamentului din Canberra. Proclamarea a fost marcată de o salvă de 21 de tunuri.

Monarhul britanic este şef de stat în Australia, precum şi în Noua Zeelandă, printre cele 14 regate din afara Regatului Unit, deşi rolul este în mare parte simbolic.

Anterior, premierul australian Anthony Albanese a declarat că o zi de doliu naţional pentru regină va avea loc pe 22 septembrie, ziua urmând să fie sărbătoare publică.

Albanese a declarat că va călători la Londra joi, va participa la funeraliile reginei pe 19 septembrie, apoi se va întoarce în Australia pe 21 septembrie.

„Ziua naţională de doliu şi serviciul memorial va fi a doua zi”, a declarat el pentru postul de televiziune ABC.

„Asta pentru a permite oamenilor să îşi prezinte respectul pentru trecerea în nefiinţă a reginei Elisabeta”, a spus premierul.

Întrebat despre modul în care australienii îl vor privi pe noul monarh, Albanese a spus că regele Charles va trebui „să-şi croiască propriul drum”.

În semn de respect, drapelele naţionale din Australia sunt la jumătate de catarg, parlamentul a fost suspendat, iar un portret uriaş al reginei a fost afişat pe pânzele Operei din Sydney.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO