Business Internaţional

Celebrul taxi londonez va fi construit in Shanghai

10.10.2006, 15:02 23

Taxiul negru londonez, o emblema a capitalismului britanic incepand cu al doilea razboi mondial, va fi construit pentru prima data in afara Angliei, pentru a atrage noi cumparatori si pentru reducerea costurilor, scrie International Herald Tribune.
Taxiurile vor fi produse in Shanghai incepand cu 2008, printr-o intelegere semnata de Manganeze Bronze Holding, producatorul masinii, si Greely, din China. Contractul, in valoare de 53 mil. lire sterline (100 mil. dolari) a fost anuntat recent. Manganeze Bronze isi reduce costurile si incearca sa se lanseze in afara Marii Britanii, unde a vandut mai mult de 100.000 de unitati din 1948. Aproape un milion de taxiuri si limuzine se vand pe an in China, conform Manganeze Bronze. Compania britanica va continua sa construiasca autoturismele si la fabrica sa din Coventry, Anglia.
Acordul a fost precedat de doua incercari ale companiei Britanice de a gasi un partener in China. In 2004, Manganeze Bronze a fost de acord sa construiasca taxiuri in Lanzhou, China Centrala, impreuna cu National Bluestar. Acum doi ani, Manganeze a ajuns la o intelegere cu Brillance China Automative Holdings.
"Acum patru sau cinci luni, ne-am decis ca singurul mod in care putem reusi este impreuna cu un producator chinez celebru", a spus Mark Fyer, director la Manganeze Bronze.
Datorita legislatiei chinezesti, Manganeze are nevoie de un partener local, un joint venture, pentru a produce masini in China. Compania britanica va investi 19,85 mil. lire sterline (29,4 mil. euro), iar Greely - 38,4 mil. lire sterline (57 mil. euro). Manganeze Bronze a spus ca va detine 37,6 % din joint venture-ul cu Greely, cu dreptul de a-si creste participatia pana la 50%, in urmatorii cinci ani, pentru 6,6 mil. lire sterline (9,8 mil. euro). Greely, cel mai mare producator privat de masini din China, va vinde masinile in Asia si Manganeze pe pietele de pe celelalte continente. Greely, cu sediul in Hong Kong, este specializat in producerea de masini iefine. Compania a avut un profit de 15,5 mil. euro (19,6 mil. dolari).
"Totul se petrece cu viteza luminii in China", a spus Peter Schmidt, director la Automative Industry Data, o companie de consultanta din Warwick, Anglia. "Shanghaiul si Beijing-ul trebuie sa fie, singure, piete mari pentru taxiuri".
Acest joint venture va permite ca Manganeze Bronze sa cumpere componente la pret redus de la Greely pentru cele 2.500 de taxiuri care se construiesc anual in Coventry.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO