Business Internaţional

Cele mai mari economii europene cresc intr-un ritm alert

18.10.2006, 18:48 18

Climatul economic european continua sa se imbunatateasca, atat Franta, cat si Germania estimand o mai buna dezvoltare economica pentru 2006, scrie BBC News.
Potrivit estimarilor Bancii Frantei, cresterea economica din Franta va ajunge la 2,2% pana la sfarsitul acestui an, dupa ce previziunile anterioare aratau o crestere de numai 2,1%.
In acelasi timp, guvernul german prognozeaza o crestere economica de 2,4%, fata de nivelul estimat initial, de 1,6%. Motorul acestei cresteri economice a fost scaderea pretului barilului de petrol, dupa ce in primele luni ale anului acesta atinsese un pret record.
Pretul titeiului a dus la majorarea preturilor utilitatilor, energie si combustibili, actionand ca o suprataxa pentru consumatori si companii.
Odata cu scaderea pretului barilului de petrol, puterea de cumparare se va majora, ducand astfel la dezvoltarea economica a Europei.
Banca centrala a Frantei estimeaza pentru al treilea trimestru o crestere economica de 0,5%, pentru sfarsitul anului previziunile fiind de 2,2%.
"Previziunile raman favorabile pentru perioada imediat urmatoare", a declarat un oficial al bancii centrale a Frantei, adaugand ca sectorul constructiei de automobile ramane in continuare un punct slab pentru economia tarii.
O sursa din guvernul german a anuntat ca oficialii de la Berlin prevad majorarea procentului pentru cresterea economica a tarii. Ministrul economiei a refuzat totusi sa confirme aceste noi date, comentand totusi ca exista o schimbare in prognoza anuala.
Daca prognoza pentru o crestere economica de 2,4% se dovedeste corecta, aceasta ar fi cea mai rapida rata de crestere din 2000.
Saptamana trecuta, Comisia Europeana a ajustat previziunile pentru cresterea economica a tarilor din zona euro, printre care si Franta si Germania.
Conform oficialilor Comisiei Europene, economiile tarilor din zona euro ar inregistra o crestere de 2,5% pana la sfarsitul anului, aceasta fiind cea mai buna rata de crestere din 2000 pana in prezent.
Pentru ca in Germania cresterea economica are cel mai mare ritm din 2000, companiile au inceput sa angajeze din nou personal dupa o perioada de cinci ani dominata de o rata crescuta a somajului.
Revizuirea din august a statisticilor pentru produsul intern brut (PIB) a adus inca o jumatate de punct estimarilor din luna ianuarie. "Dinamica economica este mult mai buna decat anticipam", a declarat un oficial al guvernului.
O crestere economica de 2,4% ar echivala cu o crestere a PIB de 2,6%, cel mai mare nivel inregistrat din 2000.
Economistii au fost surprinsi de aceasta dezvoltare economica a Germaniei. Economia tarii, care se bazeaza pe exporturi, beneficiaza acum de pe urma investitiilor corporatiilor.
Companiile au inceput sa angajeze personal, numarul angajatilor din tara urcand de la 38,3 mil. la 39 mil. intre lunile ianuarie si august.
"Puterea scazuta de cumparare este un indicator al nivelului de trai al locuitorilor", a spus oficialul guvernamental. "Daca avem in vedere investitiile viitoare, asteptam o revigorare a puterii de cumparare", a mai adaugat oficialul.
Cele mai importante institute economice din Germania vor da publicitatii o prognoza comuna pentru finalul lui 2006 si pentru intreg anul 2007. Estimarile acestora variaza de la 0,8% la 1,7%. Acesti analisti impartasesc pareri diferite din cauza asteptarilor diferite pe care le au dupa majorarea TVA, care va avea loc in luna ianuarie. Economistii sunt de acord ca aceasta majorare va afecta dezvoltarea economica in primul semestru, pe parcursul anului urmand ca aceasta sa revina la cursul initial.
Oficialul guvernamental a mai declarat ca guvernul va majora cu un procent previziunile pentru dezvoltarea economica din 2007.

Cresterea economica a UE
Prognoza pentru cresterea economica din Franta este de 2,2% pana la sfarsitul anului
Pentru Germania se estimeaza o crestere economica de 2,4%
Economia zonei euro va creste cu aproximativ 2,5% anul acesta
In ianuarie 2007, Germania va majora TVA-ul cu 3 procente
Prognoza pentru cresterea economica pe 2007 variaza de la 0,8% la 1,7%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO