Business Internaţional

Cel puţin 37 de morţi în urma tornadelor din SUA

Cel puţin 37 de morţi în urma tornadelor din SUA
04.03.2012, 10:14 141

Serviciile de meteorologie au cerut sâmbătă populaţiei să "rămână vigilentă", fiind previzionate intemperii puternice în unele regiuni din sud-estul ţării, în special în Georgia, Florida şi Alabama.

Cele peste 80 de tornade care au afectat vineri o zonă centrală extinsă a Statelor Unite, au provocat pagube importante în Kentucky şi Indiana, dar şi în Ohio, Tennessee sau Illinois, la două zile după un val de intemperii similare, soldat cu 13 morţi, miercuri.

Numeroase camioane au fost luate de tornade ca nişte baloturi din paie şi aruncate în lac, peste tot se pot vedea case rase din temelii, şcoli, cazărmi de pompieri, închisori şi alte clădiri publice distruse, drumuri blocate şi liniile de înaltă tensiune rupte.

Preşedintele Barack Obama i-a sunat pe guvernatorii din Indiana, Kentucky şi Ohio pentru a le prezenta condoleanţe familiilor victimelor şi pentru a-şi manifesta empatia faţă de sinistraţi, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Obama a subliniat că agenţia de gestionare a crizelor (FEMA) este pregătită să ofere orice ajutor cerut.

FEMA a anunţat, la rândul său, că a luat legătura cu 11 state afectate şi a instalat o bază logistică în Kentucky, de unde distribuie hrană şi apă.

În Kentucky, traversat de 13 tornade, au murit 18 persoane şi alte 300 au fost rănite, potrivit serviciilor guvernatorului Steve Beshear. Intemperiile au provocat pagube în 40 de comitate şi au privat de electricitate 22.000 de persoane.

"Ziua a fost foarte dură pentru Kentucky", a declarat pentru AFP directorul de comunicare al statului, Kerri Richardson.

În Indiana, unde au murit 14 persoane, potrivit guvernatorului Mitch Daniels, oraşele mici aproape că au fost rase de pe hartă.

Marysville, cu 1.900 de locuitori, "nu mai există", a declarat senatorul Dan Coats din Indiana pentru CNN.

La Henryville, care are 2.000 de locuitori, imaginile difuzate de televiziunile americane arată autobuze şcolare răsturnate, case reduse la nişte grămezi de moloz. Un liceu a fost "puternic avariat" dar elevii au putut fi evacuaţi înainte de sosirea tornadei, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei, Chuck Adams.

Potrivit autorităţilor locale, pagubele cele mai importante se concentrează în sud-vestul statului Indiana.

"Suntem obişnuiţi cu furia Mamei Natură în Indiana, dar ce am văzut este groaznic", a declarat guvernatorul Daniels.

Trei persoane au murit în statul vecin Ohio, una în Alabama şi alta în Georgia.

Brandy Robbins, a cărui casă din Harvest în Alabama a fost distrusă şi anul trecut de o tornadă, şi-a exprimat regretul pentru Fox News că "trăsnetul loveşte întotdeauna de două ori". "Va trebui să reconstruim tot", a suspinat el în faţa locuinţei sale avariate din nou.

Serviciul de meteorologie a declarat că a primit 83 de alerte de tornade doar vineri, ceea ce ridică numărul lor 133 de la începutul săptămânii.

Condiţiile meteorologice, cu o încălzire precoce, au provocat formarea acestor tornade la sfârşitul lui februarie, mai devreme decât de obicei. Sezonul tornadelor începe de obicei în martie în sudul ţării şi spre sfârşitul primăverii în nord.

Tornadele au provocat moartea a 545 de persoane în 2011 în Statele Unite, un record din 1936, potrivit Serviciului naţional de meteorologie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO