Business Internaţional

Cel mai rentabil trimestru din ultimii doi ani pentru Alcoa

09.10.2003, 00:00 11



Alcoa Inc. a raportat o crestere de 45% a profiturilor sale pe trimestrul al treilea pe fondul unor vanzari sporite de aluminiu si a reducerilor de costuri efectuate.



Cea mai mare producatoare de aluminiu din lume a raportat profituri nete in valoare de 280 milioane de dolari pe trimestrul incheiat in luna septembrie, in crestere de la 193 milioane de dolari, profit inregistrat in perioada similara a anului trecut.



Rezultatele companiei au depasit asteptarile analistilor de pe Wall Street pentru al treilea trimestru consecutiv. Analistii intervievati de Thomson First Call estimasera un castig de 29 de centi pe actiune in cazul acestei companii.



Vanzarile Alcoa au crescut cu 3% pana la 5,32 miliarde de dolari, comparativ cu 5,16 miliarde de dolari in perioada corespunzatoare a anului anterior.



Alcoa a anuntat o scadere a datoriilor sale cu aproape un miliard de dolari in ultimele sase luni.



"Am reusit sa obtinem o crestere de doua cifre a rentabilitatii in ciuda dificultatilor traditionale de ordin sezonier ce au caracterizat pietele europene," a declarat presedintele si directorul executiv al companiei, Alain Belda. "Cresterea pietei de alumina si accentul pus pe controlul costurilor si productivitate ne-au adus cel mai rentabil trimestru din ultimii doi ani".



Conform analistilor, cresterea profiturilor companiei pe trimestrul trei a fost determinata de o taxa a impozitelor de 22%, dar si de reducerile interne de costuri si de situatia pozitiva a pietei de alumina.



Pe primele noua luni ale acestui an, castigurile Alcoa s-au ridicat la 647 milioane de dolari, comparativ cu 643 milioane de dolari in aceeasi perioada a anului trecut.



Perspectivele legate de rezultatele trimestrului patru sunt de asemenea pozitive. catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO