Business Internaţional

Cel mai influent bancher al lumii se face consultant

27.01.2006, 20:30 20

Alan Greenspan, presedintele bancii centrale americane, intentioneaza sa puna bazele unei firme de consultanta in Washington, denumita Greenspan Associates.

Bancherul va pleca de la banca centrala la sfarsitul lunii ianuarie. De asemenea, printre planurile de viitor ale lui Greenspan se numara si organizarea de discursuri si scrierea unei carti, relateaza New York Times.

Michelle Smith, despre care se spune ca va renunta la pozitia de director al biroului boardului pentru a se alatura noii firme a lui Greenspan, se va numara printre primii angajati ai acestuia.

Dupa ce s-a alaturat bancii centrale in 2001, Smith a devenit de fapt director de personal, consiliindu-l pe Greenspan pe probleme legate de relatiile cu publicul, cu politicienii si media.

Greenspan, ce a detinut pozitia de presedinte al Fed timp de 18 ani, urmeaza sa paraseasca banca centrala pe 31 ianuarie.

Se asteapta ca in decursul intrunirii strategilor Fed din aceeasi zi sa se decida o majorare a ratelor dobanzii cu 25 de puncte de baza, pana la 4,5%. Fed a majorat ratele de 13 ori din iunie 2004.

Investitorii se vor confrunta cu tendinta lasata "mostenire" de Greenspan, de prosperitate in crestere, dar si de indatorare din ce in ce mai mare, mult timp dupa plecarea acestuia, scrie Bloomberg.

Greenspan lasa in urma o economie ce a inregistrat in ultimul deceniu cea mai scazuta rata a inflatiei si cel mai inalt nivel al productivitatii din ultimii 40 de ani. In acelasi timp insa, economia se confrunta cu un grad record de indatorare.

"Vor mai trece cel putin 10 ani pana vor deveni vizibile in intregime efectele erei Greenspan", a declarat Edward Chancellor, autor al "Devil Take the Hindmost: A History of Financial Speculation".

In timpul celor 18 ani si jumatate in care Greenspan s-a aflat la conducerea bancii centrale, Statele Unite au trecut prin doua perioade de recesiune, amandoua durand mai putin de un an, si s-au bucurat de cea mai lunga perioada de crestere economica din istoria americana.

Incurajati in parte de situatia economica infloritoare, americanii si-au asumat riscuri mai mari si s-au indatorat mai mult. Astfel, datoriile acestora au crescut pana la 11.000 de miliarde de dolari, sau 87% din economie, in trimestrul al treilea al anului trecut, de la 2.700 de miliarde de dolari, sau 58% din economie, in 1987, cand Greenspan a preluat conducerea Fed.

Aceasta a contribuit la cresterea cu 55% a preturilor la locuinte in ultimii cinci ani. O mare parte din banii cheltuiti de americani au fost imprumutati din alte tari, fapt ce a facut ca deficitul de cont curent sa creasca de sapte ori in ultimii 10 ani.

Constient de rigorile pozitiei de presedinte al Fed, Greenspan spune ca nu va comenta asupra felul in care se descurca succesorul sau, Ben Bernanke. Acest aspect s-ar putea sa nu conteze pentru ca economia si Bernanke se vor confrunta catva timp cu consecintele deciziilor luate de Greenspan.



Biografie celebra

* Greenspan s-a nascut pe data de 6 martie 1926 la New York.

* Este considerat unul dintre cei mai influenti oameni ai ultimului secol.

* Detine functia de presedinte al Fed din anul 1987, functie pe care o va parasi la inceputul lunii februarie.

* Succesorul sau la postul de presedinte al Fed va trebui sa se lupte si cu notorietatea lui Greenspan ca fiind cel mai bun conducator al sistemului economic american.

* Printre cele mai importante decizii pe care le-a luat in ultimul timp se numara si majorarea dobanzii de 13 ori consecutiv in numai 18 luni

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO