Business Internaţional

Cel mai bun restaurant din lume, amendat de inspecţia sanitară pentru că şi-a îmbolnăvit clienţii

Cel mai bune restaurante din lume, amendat de inspecţia sanitară pentru că şi-a îmbolnăvit clienţii

Autor: Mădălina Dediu Panaete

10.03.2013, 16:25 1520

Peste trei sferturi din oamenii care au luat cina într-un restaurant cotat cu două stele Michelin din Copenhaga s-au simţit rău într-o perioadă de cinci zile la jumătatea lunii februarie, potrivit unui raport al inspectorilor sanitari din Danemarca, citat de Financial Times.

Recunoscut pentru mâncărurile sale deosebite, restaurantul Noma a creat o "explozie" în bucătăria nordică şi a fost evaluat de revista Restaurant timp de trei ani la rând ca fiind cel mai bun loc unde poţi mânca.

René Redzepi, bucătarul şef, este recunoscut pentru faptul că îşi caută ingredientele pentru mâncăruri pe litoralul danez.

Noma este unul dintre cele mai exclusiviste restaurante din lume şi oferă un meniu format din zece feluri de mâncare care costă 260 de dolari pentru 40 de meseni la prânz şi cină.

Dar 63 dintre cei 78 de oameni care au mâncat acolo între 12 şi 16 februarie s-au simţit rău după ce au luat un virus. De asemenea, şi un lucrător s-a îmbolnăvit pe 15 februarie, însă email-ul său nu a fost citit de conducere decât după câteva zile. Inspectorii dau vina pe lipsa unei igienizări corecte a mâinilor şi lipsa apei calde la una din chiuvetele din bucătărie, dar şi a faptului că conducerea restaurantului nu a citit la timp email-urile angajatului, dar şi a unor clienţi care au spus că s-au îmbolnăvit.

"Era un cocktail de diferiţi noroviruşi aduşi în bucătărie de un lucrător. Din cauza faptului că nu şi-a spălat bine mâinile, mâncarea a fost contaminată. Noma ar fi putut preveni unele cazuri, dacă ar fi citit la timp email-urile de la clienţi", a declarat Bjorn Wirlander, şeful corpului de control şi executare al autorităţilor daneze din industria alimentară, citat de Financial Times.

Conducerea restaurantului a anunţat că va vorbi cu clienţii afectaţi despre o eventuală compensaţie şi că îşi va îmbunătăţii procedurile.

"E ceva care ne afectează pe toţi şi ne întristează", a declarat Peter Kreiner, managing director al Noma.

Autorităţile daneze au coborât ratingul restaurantului pentru siguranţa alimentară de la "big smiley" la "small smiley".

Acesta nu este singurul caz în care este implicat un restaurant bine cotat, în 2009 aproape 240 de meseni s-au îmbolnăvit de gastroenterită în restaurantul Fat Duck din Bray, vestul Londrei, care a fost şi el cotat de revista Restaurant ca fiind cel mai bun loc din lume unde poţi mânca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO