Business Internaţional

Cel mai bogat club de fotbal din lume, Manchester United, si-a injumatatit profitul

23.03.2005, 00:00 55

Clubul englez de fotbal Manchester United a obtinut un profit cu 52% mai mic ca urmare a scaderii veniturilor obtinute din drepturi de televizare si a majorarii costurilor cu achizitia de noi jucatori, relateaza Bloomberg.


Profitul realizat in ultimele sase luni pana la 31 ianuarie a inregistrat un declin pana la 9 milioane de lire sterline (13 mil. euro), de la 18,7 milioane lire sterline (27 mil. euro) in aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile clubului, care l-a achizitionat pe atacantul Wayne Rooney in luna septembrie, au fost de 91,6 milioane lire (132 milioane euro), cu 0,9% mai mici.


Reprezentantii clubului au declarat ca magnatul american Malcom Glazer este inca interesat de a prelua Manchester United.


Directorul general  David Gill a reamintit viziunea consiliului director potrivit careia oferta lui Glazer de 3 lire sterline (4,32 euro) pe actiune reprezinta un pret echitabil, dar nu este in concordanta cu "cele mai bune interese" ale clubului.


Boardul si-a exprimat lipsa de entuziasm in fata ofertei de 800 mil. lire sterline (1,15 mld. euro) a mogulului american Malcom Glazer, care a fost intampinata cu o opozitie frenetica de catre suporterii englezi, afirmand ca aceasta oferta "ar fi in detrimentul administrarii bune a afacerii".


Un eventual succes al ofertei inaintate de Glazer ar putea cauza o restrangere a veniturilor cu 18,5 mil. lire sterline (26,6 mi. euro) pe an, datorita scaderii sumelor cheltuite de fani, a afirmat grupul suporterilor-actionari.


Actiunile Manchester United si-au dublat valoarea in ultimii doi ani, de la aparitia zvonurilor referitoare la oferta pentru clubul englez. Actiunile clubului englez erau cotate la 2,67 lire sterline (3,84 euro) la bursa din Londra, in crestere cu 0,9%. Capitalizarea bursiera a companiei a depasit 700 mil. lire sterline (peste un miliard de euro).


Nu cu mult timp in urma, "diavolii rosii" dominau campionatul englez de fotbal, reusind sa ridice trofeul de campioni de opt ori in ultimele douasprezece sezoane si sa castige Liga Campionilor in 1999. Acum, echipa se afla in campionat in umbra londonezilor de la Chelsea si, pentru al doilea an consecutiv, nu a putut accede in faza sferturilor de finala a celei mai importante competitii fotbalistice intercluburi europene, UEFA Champions League. Acest din urma insucces se va resimti in vistieria clubului, prin limitarea castigurilor in bani acordate de forul european care organizeaza competitia si din drepturile de televizare a partidelor, care se bucura de o audienta sporita o data cu inaintarea in fazele superioare ale competitiei.


Veniturile din televizarea meciurilor din Champions League au fost cu 5,8 mil. lire sterline mai scazute fata de perioada similara a anului anterior.


Manchester United are o istorie fotbalistica de 128 de ani si ultimul an in care a inregistrat un rezultat financiar negativ a fost 1990. In acest moment, englezii nu au datorii si dispun de peste 32 milioane lire sterline (46 de milioane euro) in numerar.


Veniturile din media in ultimele sase luni pana la 31 ianuarie s-au diminuat cu 28%, pana la 24,2 milioane lire sterline (34,8 milioane de euro).


In zilele in care disputa partide de fotbal, United castiga in medie 55 de euro de la fiecare spectator, cu 33% mai putin decat Chelsea, potrivit unui raport publicat luna trecuta de firma de consultanta Deloitte & Touche.


Clubul a cheltuit 27 de milioane de lire sterline (38,9 milioane de euro) pentru aducerea atacantului englez Wayne Rooney de la Everton, si i-a mai achizitionat pe Alan Smith de la Leeds United si pe jucatorul elvetian Gabriel Heinze de la Liverpool.


Contractele noilor jucatori si renegocierea aranjamentelor cu antrenorul Alex Ferguson si atacantul Ruud van Nistelrooy au ridicat cheltuielile cu salariile cu 5 milioane de lire sterline (7,2 milioane de euro).


Aceasta suma este echivalenta cu o pondere in vanzari de 46,6%, fata de 40,8% cu un an mai devreme.


Pentru a imbunatati situatia financiara a clubului, conducerea poarta tratative cu "importante companii multinationale" cu privire la viitoare acorduri de sponsorizare. Oficialii englezi nu au dorit sa dezvaluie numele acestor companii, dar au precizat ca spera sa dubleze numarul sponsorilor "de platina", pana la opt, din august 2006.


De asemenea, conducerea intentioneaza sa extinda capacitatea stadionului Old Trafford si cauta solutii pentru majorarea castigurilor realizate de postul propriu de televiziune, MUTV.



Rooney, copilul recordurilor


InternaTionalul Wayne Rooney, in varsta de 19 ani, a fost revelatia echipei nationale a Angliei la Campionatul European de Fotbal din Portugalia de anul trecut. Evolutiile lui bune


i-au determinat pe oficialii clubului Manchester United sa il transfere pe Old Trafford de la Everton, intr-o tranzactie estimata la 30 de milioane de lire sterline (43 de milioane euro). Rooney a devenit astfel cel mai scump adolescent din fotbalul mondial. Rooney a debutat in liga engleza la varsta de 16 ani, devenind apoi cel mai tanar echipier care a jucat vreodata in nationala Angliei, debutand in februarie 2003. De asemenea, el a devenit cel mai tanar jucator care a marcat pentru echipa tarii sale, reusind sa inscrie primul gol in reprezentativa Albionului la 17 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO