Business Internaţional

Cehii resimt o scadere a investitiilor straine

11.03.2004, 00:00 7



A fi un magnet pentru investitorii straini are si dezavantaje, unul dintre acestea fiind faptul ca firmele straine isi repatriaza profiturile, dupa cum incepe sa afle in prezent economia Republicii Cehe.



In acelasi timp, un set de statistici revizuite pentru 2002 si 2003 au dezvaluit, marti, ca economia ceha a atras mult mai putine investitii straine directe decat s-a crezut anterior.



In urma revizuirii, fluxul investitiilor straine directe a coborat la 2,48 miliarde de dolari pentru 2003, de la nivelul de 3,6 miliarde dolari anuntat anterior. Investitiile din 2002 au fost revizuite de la 11 miliarde de dolari la 10 miliarde de dolari. Dividendele platite au fost la randul lor revizuite, dar in sens pozitiv.



Aceste modificari au revelat, spun analistii, cat de mult a suferit economia extrem de deschisa - cu importurile si exporturile reprezentand circa 140% din PIB - din cauza incetinirii cresterii economice sau chiar a recesiunii din statele vest-europene.



"Revizuirea ne ofera o imagine diferita asupra economiei cehe. Se arata ca dificultatile firmelor si economiilor occidentale au afectat economia mai grav decat s-a crezut inainte. Nu prin comertul exterior, ci prin repatrierea profiturilor realizate in Republica Ceha, inclinatia mai redusa a firmelor straine sa reinvesteasca profiturile in tara si o reducere a fluxurilor de investitii straine directe noi", a apreciat David Marek, economist-sef la Patria Online.



In 2002, firmele straine care opereaza in Republica Ceha au platit dividende de 1,2 miliarde de dolari, in loc de 642 milioane dolari, cat s-a anuntat anterior, potrivit bancii centrale. Dividendele achitate in 2003 au fost majorate la 1,6 miliarde dolari, de la 1,2 miliarde de dolari.



Investitiile straine au devenit un motor important al cresterii economice si al industriilor autohtone din Europa Centrala, ajutand economiile sa prinda din urma partenerii din Uniunea Europeana, la care vor adera in luna mai.



Republica Ceha, una dintre cele mai mari economii ale regiunii prin Produsul Intern Brut anual de 90 miliarde de dolari, s-a erijat in principala destinatie europeana pentru investitorii straini. Acestia au investit aproape 40 miliarde de dolari din 1990, adica mai mult de 4.000 dolari pe cap de locuitor.



Insa analistii considera ca statul isi va pierde treptat dependenta de investitiile atrase, pe masura ce va depasi statutul de piata emergenta in anii urmatori, dupa intrarea in UE.



"O data cu maturizarea economiei, dividendele platite vor creste constant pentru a finanta expansiunea firmelor vest-europene si mai spre Est. Economia va trebui ca caute alte surse de finantare externa decat fluxurile de investitii straine directe. In fond, acesta este un caz clasic de transformare, din economie emergenta intr-o economie dezvoltata, stabila", a apreciat Ivo Nejdl din cadrul Raiffeisenbank.



De asemenea, incetinirea investitiilor straine directe justifica si aprecierea moderata pe termen lung a monedei in perspectiva adoptarii euro, spun analistii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO