Business Internaţional

Cehia si Ungaria trebuie sa taie drastic din cheltuielile publice

11.07.2007, 19:17 42

Un raport al Uniunii Europene arata ca Cehia nu reuseste sa se foloseasca de cresterea economica pentru reducerea cheltuielilor, reglementarea sistemului de pensii si reducerea deficitului bugetar.
La intrunirea de ieri a ministrilor de finante din tarile Uniunii Europene ce a avut loc la Bruxelles au fost anuntate riscurile la care se expun tarile ce nu reusesc sa isi reduca deficitul bugetar la 4%. Pentru anul 2008 si 2009, tinta de deficit bugetar a statelor membre va fi de 3,5% respectiv 3,2%, scrie Bloomberg.
Eforturile guvernului de a adopta moneda europeana devin neverosimile daca Cehia nu va reduce cheltuielile. Ungaria a fost avertizata ca ii vor fi impuse sanctiuni pentru neindeplinirea cerintelor economice cerute si este posibil ca impreuna cu Cehia sa amane adoptarea monedei europene pana in 2012.
Cresterea economica puternica "ofera oportunitatea de a consolida eforturile" de diminuare a deficitului bugetar, potrivit raportului Consiliului European. "Planurile bugetare nu respecta recomandarile consiliului pentru corectarea deficitului bugetar pana in 2008." Raportul arata ca abordarea adoptata de Cehia pentru corectarea deficitului "se dovedeste a fi inadecvata" si nu va duce la reducerea deficitului bugetar sub pragul de 3% impus de Uniunea Europeana pentru 2008.
Cresterea de 17% a cheltuielilor cu asistenta sociala a majorat cheltuielile guvernamentale, chiar daca in ultimii doi ani, cresterea economica de 6,1% a generat un venit mai mare din taxe decat se anticipase. Pentru anul acesta, Ministerul Finantelor a anuntat in luna aprilie o crestere economica de 5,1%.
Consiliului European face presiuni asupra Ungariei pentru a reduce deficitul bugetar. "Corectarea deficitului bugetar excesiv inregistrat de Ungaria pana in 2009 este riscanta si necesita eforturi sustinute", declara oficiali ai UE. Lipsa sustinerii parlamentare cu care se confrunta cabinetul ceh va ingreuna adoptarea de reforme legislative menite sa diminueze deficitul bugetar.
Guvernul a anuntat in 2004 o reducere a deficitului bugetar pana la valoarea de 3,3% in 2007 si sub trei procente in 2008, dar, conform unui raport depus la Comisia Europeana in luna martie, deficitul bugetar va fi mai mic de 3% abia in 2010.
"Adoptarea si implementarea" procedurilor de reducere a cheltuielilor bugetare "reprezinta primul pas in relansarea programului de reducere a deficitului", scrie in raportul Uniunii Europene.
Consiliul a tinut sa atentioneze asupra riscurilor la care este expus guvernul din cauza lipsei de sustinere a unei majoritati parlamentare si a criticat cabinetul pentru neintocmirea unui plan viabil de reducere a cheltuielilor. Coalitia de guvernare a promis revizuirea cheltuielilor si redresarea sistemului de pensii inainte de terminarea mandatului in 2010. "Situatia bugetara" de la sfarsitul programului "este riscanta pentru pentru finantele publice, chiar si fara a lua in considerare impactul pe care bugetul il va avea asupra populatiei imbatranite."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO