Business Internaţional

Cehia se grabeste sa atinga criteriile de trecere la moneda unica europeana

14.03.2007, 17:45 18

Guvernul ceh a aprobat o versiune actualizata a programului de convergenta, acesta incluzand planurile de reforma propuse de actualul guvern si mentinand anul 2012 ca data de adoptare a monedei unice europene de catre Republica Ceha, a declarat ministrul ceh de finante Miroslav Kalousek.
Ministrul de finante a adaugat totusi ca documentul nu prevede o data precisa privitoare la trecerea la euro.
"Programul este redactat intr-un fel care face ca anul 2012 sa fie o tinta realista cu privire la adoptarea euro", a declarat Kalousek, adaugand ca documentul va fi actualizat periodic, scrie Prague Daily Monitor.
In document se admite faptul ca deficitul finantelor publice va atinge un nivel de 4% din PIB in acest an, pe cand versiunea anterioara a programului indica o previziune de 3,3% cu privire la deficitul din acest an.
"Programul va face cu siguranta obiectul unor critici dure si justificate din partea Comisiei Europene. Cred ca daca vom fi capabili sa demonstram ca intentionam intr-adevar sa implementam reformele, nu va exista pericolul de a ne confrunta cu sanctiuni", a declarat Kalousek.
In vederea adoptarii euro, deficitul bugetar nu trebuie sa depaseasca limita de 3% din PIB. Guvernul intentioneaza sa reduca deficitul la 3% din PIB in 2008, la 2,6% in 2009 si la 2,3% in 2010. Cifrele sunt calculate in conformitate cu o asa-numita metodologie de targeting fiscal. Metodele ESA ale UE vor adauga cel mult 0,2% acestor cifre, a declarat Kalousek, completand ca totul depinde de reforme.
David Marek, analist in cadrul Patria Finance, remarca faptul ca revizuirea programului de convergenta poate fi perceputa drept un punct de plecare pentru noul cabinet. "Planul de reducere a deficitului pana la 3% din PIB anul viitor poate fi caracterizat drept destul de ambitios, ceea ce este foarte bine", a adaugat Marek.
"Guvernul stie ce vrea. Cand va sti si cum sa-si realizeze intentiile, va fi si mai bine, iar cand va incepe sa si actioneze, va lasa o amprenta asupra istoriei economiei cehe", a declarat el.
Ales Michl, analist al Raiffeisenbank, declara ca ultimele trei programe de convergenta au fost similare, toate incluzand promisiunea de reducere a deficitului.
"Nu s-a trecut insa la actiune", a declarat el, adaugand ca veniturile din taxe vor fi mai mari cu
80-90 de miliarde de coroane (2,8-3,2 mld. euro) in acest an pe fondul cresterii economice si ca a avea un deficit bugetar de peste 3% in aceste conditii este o rusine.
Anul trecut, economia ceha a inregistrat din nou cifrele record din 2005. PIB-ul Cehiei a avansat cu 6,1% anul trecut, la fel de rapid ca in 2005, fiind pe locul cinci din punctul de vedere al celor mai rapide ritmuri de crestere economica din UE. Analistii spun ca economia a atins varful de crestere si ca au aparut deja primele semne privitoare la o viitoare incetinire a ritmului de crestere. Totusi, chiar daca economia ceha va incetini anul acesta, majoritatea economistilor sunt increzatori ca aceasta va avansa mai rapid decat majoritatea tarilor vest-europene.
Michl, din cadrul Raiffeisenbank, estimeaza ca rata de crestere economica se va stabiliza la aproximativ 5% in acest an, in continuare peste media UE. Ministerul ceh de finante a declarat ca oficialii cehi au recurs la o metoda non-standard de redactare a versiunii de anul trecut a programului de convergenta pe fondul crizei politice. Guvernul anterior a redactat prima versiune, iar actualul guvern a completat-o.
Actuala versiune va redresa reputatia Cehiei, guvernul declarandu-si in mod public intentia de a consolida si redresa situatia fiscala a tarii, a declarat ministrul ceh de finante.
"Nu as fi insa multumit daca am spune ca reformele sunt necesare pentru ca asa doreste Uniunea Europeana. Trebuie sa facem acest lucru pentru noi si pentru copiii nostri", a declarat Kalousek.
Membrele est-europene ale UE se confrunta cu deficite bugetare mari sau cu o accelerare a cresterii ratei inflatiei, fiindu-le astfel dificil sa intruneasca conditiile pentru adoptarea monedei euro.
Slovacia ar urma sa adopte moneda europeana in 2009. Ungaria ar putea urma in 2012, in timp ce Polonia estimeaza ca-si va reduce deficitul bugetar sub limita de 3% in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO