Business Internaţional

Cehia: Plafonarea contributiilor pentru sanatate diminueaza drastic cheltuielile publice

31.05.2007, 17:50 69

Compania VZP, echivalentul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din Romania, va inregistra o scadere a incasarilor de 8,5 miliarde de coroane (299 mil. euro) daca reforma va fi adoptata, scrie Prague Daily Monitor, care citeaza cotidianul ceh Hospodarske noviny.
Ministerul sanatatii a propus plafonarea contributiilor la sistemul de sanatate la venituri lunare de pana la 80.000 de coroane (2.800 euro), in timp ce veniturile aditionale sa nu mai fie impovarate de plata asigurarilor de sanatate. Aceste masuri vor determina o scadere a incasarilor la bugetul de sanatate de pana la 12,5 miliarde de coroane (440 milioane de euro) in urmatorii doi ani. "Daca reforma ar fi aprobata sub aceasta forma, se vor inregistra probleme mari cu finantarea cheltuielilor de sanatate", a declarat Lucie Kralova, purtator de cuvant al VZP.
Cehia este ultimul membru al Uniunii Europene care nu a introdus un plafon pentru plata asigurarilor de sanatate, potrivit cotidianului Hospodarske noviny.
Pavel Horak, director al companiei VZP de asigurari, a declarat ca va putea gestiona o astfel de situatie fara a se indatora. In ultimii ani VZP a acumulat o datorie de cateva sute de milioane de euro.
"Orice scadere a platilor efectuate companiilor de asigurari ar cauza o scadere a calitatii serviciilor medicale oferite", a declarat Milan Kubek, care se afla la conducerea Colegiului Medicilor din Cehia (CLK).
Kubek a adaugat ca nivelul actual al platilor anuale de 740 euro per locuitor nu este suficient pentru a acoperi costurile sistemului de sanatate la nivelul actual. Pacientii vor fi nevoiti sa plateasca 60 de coroane (2,1 euro) pentru fiecare zi de spitalizare incepand cu 2008, potrivit reformei guvernului care urmeaza a fi prezentata parlamentului de la Praga.
Tomas Julinek, ministrul sanatatii, doreste si introducerea unui tarif de 30 de coroane (1 euro) per operatie, in timp ce o vizita la urgenta ar costa 90 de coroane (3,1 euro). Tarifele plus platile pentru medicamente nu ar trebui sa depaseasca 5.000 de coroane (176 euro) anual pe cap de locuitor.
Mirek Topolanek, premierul Cehiei, a aprobat introducerea tarifelor in conformitate cu decizia Consiliului Furnizorilor de Servicii Medicale.
Conducerea mai multor spitale este ingrijorata ca pacientii nu vor dori sa plateasca pentru serviciile medicale, in timp ce companiile de asigurari vor dori sa plateasca sume mai mici spitalelor, chiar daca acestea din urma nu vor colecta fondurile necesare.
"Oamenii nu indraznesc sa mearga la medic fara bani, daca stiu ca trebuie sa plateasca o taxa de consultatie", a declarat Julinek. El a adaugat ca rata colectarii fondurilor in sectorul medical este una ridicata, rata celor care nu si-au platit serviciile medicale fiind scazuta fata de alte tari care aplica acelasi sistem.
Julinek se asteapta ca veniturile provenite din plata serviciilor medicale de catre clienti sa genereze venituri in valoare de peste 4 miliarde de coroane anual (141 milioane de euro) la bugetul de sanatate, bugetul fiind estimat la aproximativ 210 miliarde de coroane anual (7,4 miliarde de euro). Propunerea guvernului nu include insa sanctiuni pentru pacientii care refuza sa plateasca serviciile medicale.
"Daca proiectul de lege trece de parlament, va incalca principiul prin care se ofera servicii medicale gratuite, iar acestea ar putea fi urmate de obligativitatea platii consultatiilor de catre pacienti", a declarat Julinek.
Reformele sistemului de sanatate fac parte din programul de guvernare al guvernului de centru-dreapta, care mai include si schimbari in sistemul de asistenta sociala si in cel fiscal, pe masura ce doreste sa stopeze cresterea deficitului bugetului de stat.

Reforma in Cehia
Ministerul sanatatii a propus ca platile la sistemul de sanatate sa fie efectuate numai din veniturile lunare de pana la 2.800 euro.
Asiguratorul VZP va inregistra scaderi a incasarilor cu 8,5 miliarde de coroane (299 mil. euro) daca reforma va fi adoptata.
Nivelul actual al platilor anuale de 740 euro per locuitor nu este suficient pentru a acoperi costurile sistemului de sanatate.
Pacientii vor fi nevoiti sa plateasca 2,1 euro pentru fiecare zi de spitalizare incepand cu 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO