Business Internaţional

Cea mai bogată persoană din lume este… o femeie de fier

Cea mai bogată persoană din lume este… o femeie de fier

Autor: Andreea Mindrila

12.02.2012, 19:38 2321

În acest an, cea mai bogată femeie din lume ar putea fi din Australia. Ea poartă numele de Georgina Rinehart, iar în următorii ani ar putea deveni prima persoană din lume cu o avere de 100 de miliarde de dolari (76 miliarde de euro), întrecându-i astfel pe mexicanul Carlos Slim şi americanul Bill Gates, în prezent cei mai bogaţi oameni la nivel mondial.

Anul 2012 a început bine pentru Georgina Rinehart, care datorită unei simple semnături într-un contract, şi-a dublat activele, scrie publicaţia franceză LaTribune.

Prin vânzarea la începutul lunii februarie către grupul siderurgic sud coreean Posco a 15% dintr-un depozit de minereuri de fier pe care îl deţinea în nord vestul ţării, cea cunoscută în întreaga Australie sub numele de Gina a încasat un cec în valoare de 1,2 miliarde de euro.

Aceasta mai deţine 75% din depozitul de minereuri de fier, evaluat la aproximativ şapte miliarde de euro. În prezent Rinehart are o avere de peste 17 miliarde de euro şi având în vedere că mai deţine trei depozite imense de minereuri care aşteaptă să-şi găsească operatorii, miliardara şi-ar putea majora capitalul cu 18 până la 25 miliarde de euro în următoarele luni, în funcţie de cererea pentru minereu şi de modificările preţurilor la nivel mondial.

O avere multiplicată de zece ori în şase ani

Rinehart este şi proprietara mai multor mine de cărbuni în Queensland şi deţine participaţii în mai multe companii media din Australia, iar în ultimii ani a câştigat din boom-ul din sectorul minier. Toate acestea au contribuit la multiplicarea de zece ori a averii personale, estimată în anul 2006 la mai puţin de două miliarde de euro. Nemulţumindu-se doar cu titlul de cea mai bogată femeie din ţară, la 58 de ani este şi cea mai puternică.

Datorită cererii asiatice pentru minereurile australiene, averea lui Rinehart ar putea creşte semnificativ.

Aflându-se din anul 2007 în clasamentul celor mai bogaţi oameni din lume realizat de revistele Forbes şi Fortune, Gina este deja în lupta pentru titlul de cea mai bogată persoană de pe planetă, alături de mexicanul Carlos Slim şi americanul Bill Gates, care au o avere de 60 şi respectiv 50 de miliarde de euro. Ar trebui ca în curând bogata australiană să surclaseze o altă moştenitoare a unui imperiu de lux, americanca Christy Walton, proprietara retailerului de top Wal-Mart, ale cărei active sunt în prezent estimate la 22 miliarde de euro, pe care trebuie însă să le împartă cu restul familiei.

Aceasta este o problemă cu care Gina, moştenitoare unică, nu se confruntă. Potrivit presei, Georgina Rinehart are toate şansele să devină prima persoană din lume cu o avere de 100 de miliarde de dolari (76 miliarde de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO