Business Internaţional

Ce rol joaca miliardarii americani in mijlocul crizelor financiare majore?

07.10.2008, 17:37 23

Timpurile si personalitatile sunt extrem de diferite, bineinteles. Totusi, rolul lui J. Pierpont Morgan in timpul crizei din 1907 comporta similitudini cu actiunile lui Warren Buffett in contextul problemelor financiare actuale, scrie International Herald Tribune.

"Modul in care actioneaza Buffett este similar cu ceea ce a facut Morgan in 1907", afirma Richard Sylla, economist si istoric financiar la Stern School of Business din cadrul Universitatii din New York. "Este vorba de asa-zisul patriotism profitabil."
Comparand comportamentele celor doi in perioade de dezechilibru ale pietei, se pot remarca atat modificari, cat si analogii intre cele doua epoci. Morgan avea 70 de ani in timpul crizei financiare din 1907, deci spre sfarsitul carierei sale. Buffett are 78. Intocmai lui Morgan, Buffett se regaseste "in centrul lucrurilor, el dicteaza titlurile de prima pagina, inspirand incredere", sustine Robert Bruner, decanul de la Darden School of Business.
Numai in ultimele doua saptamani, Buffett a investit 8 mld. dolari in companiile americane Goldman Sachs si General Electric. Buffett a fost contactat telefonic frecvent in ultima perioada datorita lichiditatilor pe care le detine, reputatiei si abilitatii de a actiona rapid. Spre exemplu, investitia de la General Electric a fost pusa la punct in numai cateva ore.
Companiile beneficiaza de credibilitate in privinta dividendelor, credibilitate girata de numele lui Buffett. Joia trecuta, dupa o zi de la anuntul investitiei in GE, compania a tranzactionat actiuni in valoare de peste 12 mld. dolari.
De altfel, Buffett este cea mai bogata persoana din lume, plasandu-se anul acesta in topul realizat de Forbes cu o avere estimata la 62 de mld. dolari. Buffett s-a angajat insa sa-si doneze mare parte din aceasta dupa moartea sa.
Mai mult, Buffett aduce, pe langa partea financiara, un capital uman tradus prin reputatia sa de investitor pe termen lung.
"Exista un semnal puternic din partea lui Buffett, referitor la efectuarea investitiilor in aceasta perioada, care se pot dovedi a fi de bun augur", arata Bruner. Morgan si-a exercitat influenta asupra pietelor finaciare intr-un mod mai direct decat Buffett, in sensul ca averea sa a sustinut titanii industriali ai secolului douazeci: John Rockefeller si Andrew Carnegie.
In 1907, Statele Unite nu detineau o banca centrala, acesta devenind anul critic in care s-a declansat criza financiara, cauzata de speculatorii din industria imobiliarelor. In acel moment, Morgan a intervenit, preluand 25 mil. dolari de la Trezoreria statului si realizand cu ajutorul partenerilor sai de afaceri un plan de salvare a economiei americane.
"In acele timpuri, Morgan nu numai ca isi punea la dispozitie averea, dar s-a angajat si sa conceapa un plan de cooptare a intregii comunitati financiare", afirma Ron Chernow, istoric si autor al lucrarii "The House of Morgan"(Atlantic Monthly Press, 1990).
Totusi, motivul principal pentru care s-a infiintat banca centrala americana (Fed) in 1913 a fost ideea ca Morgan nu va putea sustine pentru totdeauna economia Statelor Unite. De altfel, el a murit chiar in acelasi an.
Lichiditatile detinute de compania lui Buffett, Berkshire Hathaway, depasesc 44 mld. dolari, insa reprezinta o suma modesta in comparatie cu capitalul care circula in prezent pe piata financiara. De aceea, el isi poate selecta domeniile in care va investi, insa nu poate transforma economia prin propriile puteri. Buffett nu este direct implicat in salvarea situatiei financiare, insa a fost solicitat pentru a analiza planul intocmit de secretarul Trezoreriei, Henry Paulson. Miliardarul considera criza curenta un "Pearl Harbor economic", declansat de problemele din industria imobiliarelor si necesitand luarea unor decizii imediate.
"Consumatorii, institutiile de creditare, guvernul, presa, toata lumea a fost indusa in eroare de ideea ca preturile caselor vor urmari un traseu ascendent", sustine Buffett.
"Inchirierile au fost facute tot in spiritul acestei idei, de aceea s-au realizat o serie de lucruri mai putin benefice", a continuat omul de afaceri. Acesta a avertizat in urma cu cinci ani asupra potentialelor "arme financiare de distrugere in masa" si a ingineriilor economice realizate pe Wall Street.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO