Business Internaţional

Ce poate merge prost in Europa

06.05.2010, 23:02 18

Intr-un scenariu pesimist realizat de agentia de presa ThomsonReuters, Europa s-ar putea afla la distanta de cateva luni, daca nuchiar saptamani, de o criza extinsa a datoriilor, care ar puteataia accesul mai multor tari de pe Batranul Continent la pietelefinanciare si ar putea forta noi masuri de sprijin din parteaguvernelor mai bogate sau a Bancii Centrale Europene.

Printre principalele potentiale riscuri care pot sta la bazaunei crize de anvergura la nivel european se numara o licitatieesuata pentru obligatiuni de stat, nerespectarea de catre guvernulde la Atena a angajamentelor de austeritate sau decizia unui statdonator din zona euro de a nu mai contribui la ajutorul de 110 mld.euro pentru Grecia, precum si inghetarea pietei interbancare dinEuropa.

Pentru moment, Portugalia, Irlanda si Spania, consideratecelelalte trei "oi negre" ale Uniunii Europene, sunt intr-o formamai buna. Totodata, piata interbancara este departe de un posibilblocaj, asa cum s-a intamplat in 2008 dupa falimentul banciiamericane Lehman Brothers.

Reactiile investitorilor din ultimele zile sugereaza insa caactualele conditii de piata sunt inca fragile si ca s-ar puteadeteriora la fel de rapid cum au facut-o in timpul crizeifinanciare din 2007-2009.

Sase luni pana la dezastru

"In opinia mea, exista sanse de 10-20% ca cel putin inca o tarasa aiba nevoie de ajutor financiar dupa ce se va trezi eliminata depe pietele financiare", a declarat Marco Annunziata, economist-sefpentru banca italiana UniCredit. "Daca acest lucru va avea loc,este foarte probabil sa se intample in urmatoarele sase luni", aprecizat Annunziata.

Lena Komileva, director al departamentului ce urmareste pieteleG7 in cadrul casei de brokeraj Tullett Prebon, este de parere catemerile cu privire la solvabilitatea Greciei s-au transformatintr-o adevarata criza a pietelor de capital, fiind chiar maipesimista cu privire la intervalul ramas pana la declansarea unornoi turbulente. "O criza similara celei din Grecia ar putea izbucniin numai cateva saptamani", potrivit lui Komileva. Chiar sicancelarul german Angela Merkel si o serie de alti oficialieuropeni au parut sa recunoasca ca acest lucru s-ar putea intampladestul de curand. "Este absolut necesar sa stingem focul din Greciapentru a ne asigura ca nu se transforma intr-un incendiu deproportii, care sa puna in pericol stabilitatea financiara a UE sia economiei acesteia, in ansamblu", a spus Olli Rehn, comisaruleuropean pentru afaceri monetare.

Perceptia investitorilor poate muta munti

Grecia nu s-a mai putut imprumuta de pe pietele financiare dupace randamentul obligatiunilor cu scadenta la zece ani a depasit inaprilie pragul de 10%. Deocamdata, celelalte trei tari europene cuprobleme (care, alaturi de Grecia, au fost regrupate sub acronimulPIGS) nu au atins inca acest nivel. Portugalia inregistra ieri unrandament de 5,77%, in timp ce Spania - 4,23%. Avand in vedere insaca aceste randamente depind mai mult de perceptia investitorilordecat de problemele reale din economiile respectivelor tari, ramanede vazut cum vor reusi liderii europeni sa calmeze spiriteleinainte ca o serie de alte natiuni sa aiba aceeasi soarta ca aGreciei.

Ce ar putea agrava criza

  • Orice semnal ca guvernul elen condus de premierul GeorgePapandreou va ceda in fata opiniei publice si nu-si va mai respectaangajamentele privind reformele fiscale.
  • Decizia bancilor comerciale din Europa, care deja au limitatfinantarile catre bancile elene, de a proceda similar si in cazulPortugaliei, Irlandei si Spaniei.
  • Licitatii esuate pentru obligatiuni de stat si inghetareapietei interbancare.
  • Comisia Europeana si FMI vor monitoriza in fiecare trimestruevolutia Greciei si ii vor oferi bani pe baza progreselor sale.Daca, spre exemplu, Germania, unde opinia publica a refuzat dinstart ajutorul pentru Grecia, va decide ca Grecia nu s-a tinut decuvant, criza s-ar putea extinde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO