Ce poate merge prost in Europa

Autor: Andreea Neferu 06.05.2010

Intr-un scenariu pesimist realizat de agentia de presa Thomson Reuters, Europa s-ar putea afla la distanta de cateva luni, daca nu chiar saptamani, de o criza extinsa a datoriilor, care ar putea taia accesul mai multor tari de pe Batranul Continent la pietele financiare si ar putea forta noi masuri de sprijin din partea guvernelor mai bogate sau a Bancii Centrale Europene.

Printre principalele potentiale riscuri care pot sta la baza unei crize de anvergura la nivel european se numara o licitatie esuata pentru obligatiuni de stat, nerespectarea de catre guvernul de la Atena a angajamentelor de austeritate sau decizia unui stat donator din zona euro de a nu mai contribui la ajutorul de 110 mld. euro pentru Grecia, precum si inghetarea pietei interbancare din Europa.

Pentru moment, Portugalia, Irlanda si Spania, considerate celelalte trei "oi negre" ale Uniunii Europene, sunt intr-o forma mai buna. Totodata, piata interbancara este departe de un posibil blocaj, asa cum s-a intamplat in 2008 dupa falimentul bancii americane Lehman Brothers.

Reactiile investitorilor din ultimele zile sugereaza insa ca actualele conditii de piata sunt inca fragile si ca s-ar putea deteriora la fel de rapid cum au facut-o in timpul crizei financiare din 2007-2009.

Sase luni pana la dezastru

"In opinia mea, exista sanse de 10-20% ca cel putin inca o tara sa aiba nevoie de ajutor financiar dupa ce se va trezi eliminata de pe pietele financiare", a declarat Marco Annunziata, economist-sef pentru banca italiana UniCredit. "Daca acest lucru va avea loc, este foarte probabil sa se intample in urmatoarele sase luni", a precizat Annunziata.

Lena Komileva, director al departamentului ce urmareste pietele G7 in cadrul casei de brokeraj Tullett Prebon, este de parere ca temerile cu privire la solvabilitatea Greciei s-au transformat intr-o adevarata criza a pietelor de capital, fiind chiar mai pesimista cu privire la intervalul ramas pana la declansarea unor noi turbulente. "O criza similara celei din Grecia ar putea izbucni in numai cateva saptamani", potrivit lui Komileva. Chiar si cancelarul german Angela Merkel si o serie de alti oficiali europeni au parut sa recunoasca ca acest lucru s-ar putea intampla destul de curand. "Este absolut necesar sa stingem focul din Grecia pentru a ne asigura ca nu se transforma intr-un incendiu de proportii, care sa puna in pericol stabilitatea financiara a UE si a economiei acesteia, in ansamblu", a spus Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri monetare.

Perceptia investitorilor poate muta munti

Grecia nu s-a mai putut imprumuta de pe pietele financiare dupa ce randamentul obligatiunilor cu scadenta la zece ani a depasit in aprilie pragul de 10%. Deocamdata, celelalte trei tari europene cu probleme (care, alaturi de Grecia, au fost regrupate sub acronimul PIGS) nu au atins inca acest nivel. Portugalia inregistra ieri un randament de 5,77%, in timp ce Spania - 4,23%. Avand in vedere insa ca aceste randamente depind mai mult de perceptia investitorilor decat de problemele reale din economiile respectivelor tari, ramane de vazut cum vor reusi liderii europeni sa calmeze spiritele inainte ca o serie de alte natiuni sa aiba aceeasi soarta ca a Greciei.

Ce ar putea agrava criza